Prirodni lijekovi

Jeste li znali da je jabučni ocat ovoliko ljekovit?

Već se odavno zna da je jabučni ocat jako dobra za zdravlje, a naše bake su ga čak i koristile kako bi skinule neželjene kilograme.

Ovaj prirodni lijek se koristi za rješavanje mnogih zdravstvenih problema. Riječ je o jabučnom octu.

Jabučni ocat se koristi kao prirodni lijek već stotinama godina. On djeluje protiv mnogih bolesti, ali i kao prevencija mnogim.

Zbog čega je ovaj prirodni napitak toliko poseban? Prvo da napomenemo da se ne radi o tipičnom napitku koji se pije, poput sokova, ali se razblažen sa vodom ili u drugim kombinacijama uspješno koristi kao lijek godinama. Glavni sastojak ovog lijeka je naravno jabuka. Jabučni ocat ima izvanredna nutritivna svojstva, baš kao i jabuka koja je poznata kao najzdravije voće.

Jabučni ocat je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa. On oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom. Jabučni ocat potiče zdravu probavu i rad crijeva.

Jabučni ocat djeluje na mnogo načina, pa vam donosimo tek neke od njih.

Uz to, jabučni ocat ima i druge mogućnosti korištenja u zdravstvene svrhe.

Probavne smetnje – Pomiješajte ocat sa vodom, a ako vas muči proljev kojeg je uzrokovala bakterijska infekcija ovaj bi vam pripravak mogao pomoći zbog svog antibakterijskog svojstva.

Štucanje – Imate problema sa štucanjem? Progutajte jednu žličicu jabučnog octa, a njegova bi vas kiselina trebala odmah smiriti i otkloniti štucavicu.

Grlobolja – Jabučni ocat slovi i kao ubojica bakterija. Dokazano je da bakterija ne može preživjeti u kiseloj okolini koju stvara jabučni ocat.

Kolesterol – U jednoj je studiji otkriveno da octena kiselina u jabučnom octu smanjuje loši kolesterol kod štakora, dok je japansko istraživanje potvrdilo da 15 grama jabučnog octa dnevno smanjuje kolesterol.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close