Ljekovita biljka

Kako banane poboljšavaju zdravlje – Zanimljive i zdrave činjenice u vezi ukusne voćke

Banane spadaju među najpopularnije voće u cijelom svijetu. One su iznimno zdrave i mogu se jesti kao pojedinačni obrok kojim ćete doći do više energije. Mnogi uživaju u njezinom okusu, no malo je onih koji su svjesni koje sve prednosti banane imaju za zdravlje. Stoga, donosimo pregled najvažnijih blagodati banana.

Prije svega, banane sadrže otporan škrob.

To je dobar škrob koji se lako probavlja, on djeluje i na normalizaciju razine šećera u krvi. Stoga su banane idealan obrok kada ste na putu ili trebate međuobrok između ručka i večere. Što su banane zelenije, to sadrže otporniji škrob.

Banane sadrže triptofan koji je važan za proizvodnju serotonina. Također, one mogu potaknuti tvari koje su zadužene za dobro raspoloženje. Sadrže i tirozin, to jest aminokiselinu koja je ključna za proizvodnju dopamina.

Ovo voće bogato je i kalijem što je bitno za proizvodnju elektrolita. Reguliraju aktivnost mišića tako da se mišići manje grča prilikom teške fizičke aktivnosti. Kalij pomaže regulirati rad srca i čuva tijelo u harmoniji potičući prave mišiće i tjelesne funkcije u odgovarajuće vrijeme.

Sportaši često koriste banane kao međuobrok jer sadrže komponente koje ne samo da povećavaju razinu energiju i podižu raspoloženje, nego i pomažu u regulaciji tjelesne težine. Banana daje 100 kalorija u prvih sat vremena nakon konzumiranje, stoga je osjećaj gladi manji.

Banane su bogate i probioticima. Oni su vrlo važni za zdravlje crijeva i učinkovitu probavu. Probiotici pomažu našem tijelu sprječavajući bakterije da naprave bolest i da naš probavni sustav radi ispravno. Probiotici  također mogu poboljšati imunološki sustav i ublažiti određene alergijske reakcije. To je jedna od ključnih stvari probiotika.

Vlakna su možda i najvažnija kod banana, njih je u ovom voću izuzetno mnogo. To također pomaže u ispravom radu probavnog sustava sprječavajući proljev, zatvor i nelagodu. Banane su kraljice voća kada je u pitanju pozitivan utjecaj na čovjekovo zdravlje.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close