Recepti

Kako čuvati sjemenke lana da budu svježe?

O sjemenkama lana smo već mnogo puta pisali, pa ako ste dobili ideju da ih kupite, evo par uputa o kupovini ovih zdravih sjemenki i o njihovom čuvanju.

Sjemenke lana možete kupiti cijele ili već samljevene.

Preporučuje se koristiti mljevene sjemenke lana, ali je bolje da kupite cijele sjemenke koje sami kasnije možete da sameljete u količini koja vam je potrebna. Nije dobro mljevene sjemenke čuvati da stoje jer će lako da izgube ljekovite tvari koje su sadržane u njima. Također, mljevene sjemenke mogu da užegnu pa nisu dobre za korištenje. Ipak, ako se odlučite za kupovinu mljevenih sjemenki, pazite da kupite količinu koju možete potrošiti kroz par dana, nakon čega kupujete novu količinu i tako sve dok vam trebaju.

Preporučljivo je sjemenke lana čuvati u zatvorenoj, plastičnoj vrećici, najbolje u vrećici sa patentom. Jednom kada se otvori vrećica lanenih sjemenki, ako ih čuvate u frižideru ili nekom drugom hladnom i mračnom mjestu, one trebaju da se potroše kroz tjedan dana. Ako vam sjemenke ostanu stajati duže, vjerojatno će da užegnu i okus neće valjati.

Upotreba lanenog sjemena sa jogurtom i kefirom je jako popularna primjena ovih ljekovitih sjemenki. I kefir i jogurt su jako dobre namirnice, a kombinacija koju sebi napravite i konzumirate zaista može da djeluje pozitivno na mnogo načina.

Osim što su sjemenke lana u kombinaciji sa jogurtom ili kefirom jako ukusne, one djeluju dobro za naš organizam i jako su djelotvorne za mršavljenje.

Kako ih iskoristiti? Evo jedan jednostavan recept koji svakako trebate da isprobate. Trebat će vam jedna velika žlica mljevenih sjemenki lana i pola šalice jogurta. Dobro promiješajte lanene sjemenke u jogurtu i popite ih da stoje pola sata prije nego ih konzumirate. Ovo možete ponoviti i pola sata pred odlazak na spavanje. Preporučuje se da ovakva dijeta traje dvadeset jedan dan, pa onda treba napraviti pauzu od tjedan dana. Mljevene sjemenke lana će ubrzati vaš metabolizam i poboljšati ritam pražnjenja crijeva.

Osim sa jogurtom, sjemenke lana su odlične u kombinaciji sa kefirom. Kefir je fermentirani napitak napravljen od mlijeka i zrna koja su zapravo prijateljski živi organizmi. Kefir je kompletan izvor proteina, sa mnogim esencijalnim aminokiselinama, mineralima, i vrijednim vitaminom B. Ono što je dobro u vezi kefira, je da sadrži prijateljske bakterije i koristan oblik kvasca. Ovi probiotski organizmi pomažu da se očiste crijeva, dovode do balansa crijevne mikroflore, i uništavaju patogene kao što su E. coli i drugi  paraziti u crijevima. Njega možete piti kako biste poboljšali probavni sustav, ublažili upalne promjene crijeva, ukoliko mu pridodate i mljevene sjemenke, značajno čete poboljšati vaš imunološki sustav.

Da bi iskoristili kefir i sjemenke lana uzmite veliku žlicu mljevenih sjemenki lana, i jednu trećinu šalice kefira. Dobivenu mješavinu pijte ujutro, prije doručka i na večer prije spavanja. Nekim ljudima je lakše da se naviknu na ovo ako piju kefir uz obrok. Preporučljivo je da tijekom dana unosite što više vode, najbolje osam čaša dnevno. Proces bi trebalo ponavljati tijekom jednog tjedna, zatim napraviti pauzu par dana, kako bi se organizam odmorio, pa onda nastaviti.

Laneno sjeme i kefir su idealna kombinacija kako za mršavljenje i ubrzavanje metabolizma, tako i za sveukupno bolje stanje organizma i poboljšanje imuniteta.

Sjemenke lana slobodno možete dodati u druga jela, jer imaju jako prijatan okus. Također, zbog svog orašastog okusa, sjemenke lana se mogu koristiti u pečenim jelima. Mljevene sjemenke lana mogu se dodati i u mnoga druga jela, pa istražujte i uživajte u raznim kombinacijama.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close