IshranaSavjetiZdravlje

Kako postići optimalnu razinu željeza u krvi?

Nedostatak željeza jedan je od najčešćih prehrambenih problema kod ljudi. Željezo je neophodno za proizvodnju hemoglobina, proteina koji pomaže u snabdijevanju kisika crvenim krvnim stanicama. Bez dovoljno željeza, svaki sustav tijela pati. Ključ za povećanju razine željeza je u dobroj prehrani.

Procjenjuje se da 9% žena i 2% žena ima manjak željeza te anemiju.

Žene imaju veći rizik od anemije zbog menstrualnog krvarenja, gubitak krvi tijekom tog perioda može biti od blagog do teškog što može dovesti do anemije. Provjera razine željeza se vrši putem jednostavnog krvnog testa. Mjere se molekule prijenosnika željeza i proteina koji pohranjuje željezo, taj se protein naziva feritin.

Ako je razina feritina niska to znači da je i razina željeza niska. Zdrava razina serumskog feritina je od 20 do 80 ng/ml. Ispod 20 je manjak željeza, a iznad 80 višak. Razina tog proteina može ići jako visoko, no to nije problem. Bitno je da nije ispod 20 što upućuje na anemiju.

Najbolji način za povećanje razine željeza je pravilna prehrana. Konzumacija namirnica koje su bogate željezom ili prehrambenih dodataka koji također sadrže ovaj metal će biti velik korak unaprijed za vaše zdravlje. Pojedinci katkad imaju poremećaj koji ugrožava sposobnost organizma da učinkovito apsorbiranje željeza. Za njih je još važnije jesti hranu bogatu željezom.

Hrana životinjskog podrijetla i zeleno lisnato povrće najbolji su primjeri namirnica bogatih željezom. Postoje i razni dodaci koji također u dobrim količinama sadrže željezo pa je moguće i njih konzumirati. Važno je i imati dovoljno vitamina C koji štiti od oksidacije i zadužen je za optimalnu apsorpciju i sintezu hemoglobina.

Najbolji savjet je da u svoju prehranu uvrstiti čim više namirnica koje su bogate željezom. To je najprirodniji način na koji ćete osigurati zdravlje svojem organizmu. Nedostatak željeza dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, a najčešći je anemija.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close