Savjeti

Kako riješiti problem urastanje nokta u meso?

Ovaj problem se najčešće javlja kod muškaraca, no to ne znači da su žene u potpunosti imune na njega. Urastanje unutrašnjih rubova nokta u okolnu kožu nožnih prstiju je jako bolna pojava, a uske ili neudobne cipele povećavaju rizik od urastanja.

Nokat koji urasta u meso savija se s jedne ili obje strana i urezuje u okolnu kožu, i tkivo te tako uzrokuje bol, upalu te ponekad infekciju.

Mali nokti na veoma mesnatim prstima dobra su predispozicija. Palac je posebno osjetljiv na neudobne cipele koje nepravilno pritišću odsječen nokat. U nekim slučajevima, povreda može prouzrokovati prerastanje kože iznad nokta i njegovo djelomično prekrivanje. Slaba higijena stopala također može povećati rizik od infekcije, koja može dovesti do upale.

Simptomi urastanja su bol, crvenilo i oticanje oko nokta, ispucala koža uz rub nokta, iz koje curi bistra tečnost, gnoj ili krv.

Ako imate problema sa uraslim noktom tada vam predlažemo da se obratite liječniku koji će pregledati i savjetovati daljnje postupanje.

Kako možete ukloniti bolove nastale zbog urastanja nokta u meso?

Bol nokta koji urasta u meso možete ublažiti svakodnevnim potapanjem nogu u toploj slanoj vodi i uzimanjem sredstava protiv bolova. Zahvaćeni nokat trebali biste zaštititi prekrivajući ga sterilnom suhom gazom.

Ako vam se nokat upalio, liječnik će vam propisati antibiotike.

Dvije jednostavne mjere mogu pomoći spriječiti ponovno urastanje nokta u meso

Održavajte stopala čistima i birajte udobnu obuću pravilne veličine koja vas neće žuljati i pogoršati problem sa uraslim noktom.

Nokte na prstima nogu kidajte ravno, a ne uzduž zaobljena ruba, kako biste spriječili njihovo urastanje u meso.

Kako sami sebi možete pomoći?

Pregledajte kožu oko nokta da vidite ulazi li vam nokat kožu. Izrežite u obliku slova V gornji rub nokta kako biste oslabili pritisak na njegove bočne strane. Na rubove nokta nanesite antiseptičku kremu da spriječite infekciju. Ako postoji ikakav znak crvenila ili gnoj, legnite podignutih nogu. Na prst stavite sterilnu gazu. Odrežite nokte ravno i ne prekratko. Redovno ih skraćujte. Pobrinite se da vaše cipele i čarape nisu preuske. Birajte obuću u kojoj imate dovoljno mjesta da nesmetano pomičete prstima.

Ako vam se nokat upalio, nemojte nositi čarape. Izrežite vrh stare cipele ili nosite sandale dok se upala ne povuče.

Liječenje nokta koji urasta u meso

Pedikura – Pedikir će izrezati vaš nokat kako bi spriječio dalje probleme. Pravilna higijena održava stopala zdravima i smanjuje mogućnost urastanja noktiju.

Uklanjanje rubova koji urastaju – Pod lokalnom anestezijom, liječnik ili pedikir podići će dijelove koji urastaju u meso i izrezati ih tako da u koži ništa ne ostane. To će smiriti upalu i ležištu nokta pomoći da zacijeli.

Uklanjanje nokta koji urasta – Možda će biti potrebna manja operacija nokta koji urasta u meso. Vaš će prst biti pod anestezijom i očišćen antiseptičkim sredstvom. Nokat ili dio nokta biće uklonjen, a na izloženo ležište stavit će se fenol koji će zatvoriti krvne žile. Poželjno je da hodate već 24 sata nakon operacije, a rana bi trebala u potpunosti zacijeliti u roku od tjedan dana.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close