Ljekovita biljkaZdravlje

Kantarion: Žuti cvijet u borbi protiv depresije

Gospina trava (Hypericum perforatum) najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Unatoč tome, kod nas ljudi slabo poznaju ovo njezino djelovanje na naš organizam i psihu. Smatra se najboljim prirodnim antidepresivom.

Blistavo žuti cvjetovi ove biljke, kroz povijest su simbolično predstavljali moć sunca u otjerivanju sila tame, da bi moderna istraživanja potvrdila da biljka zaista djeluje kao antidepresiv, te na još mnoge druge načine kao prirodni lijek.

Gospina trava – Kantarion

Kantarion se koristi stoljećima u narodnoj medicini. Biljku koristimo za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti i anksioznosti. Pored toga, kantarion i pripravci od ove biljke dobro djeluju na fiziče smetnje sa zdravljem. Spominjali smo kantarion već i prije pa pročitajte.

Kada se koristi u svrhu liječenja depresije, kantarion nije brz lijek. Ovaj prirodni lijek neće dati trenutni učinak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Kantarion pomaže tijelu i ljudskoj psihi da se oporave i da se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.

Niz aktivnih sastojaka u kantarionu djeluju na poboljšanje stanja kod zabrinutosti, depresije i osjećaja beskorisnosti. Moderna su istraživanja pokazala da je hipericin snažniji antidepresiv od neki farmaceutskih lijekova, a proizvodi manje nuspojava. Gospina trava također utječe na mirniji san, a poznalo je kako osobe koje pate od depresije imaju problema sa snom.

Njihovo psihičko stanje evaluirano je kroz četiri tjedna tretmana. Kod 67% osoba iz grupe koja je dobivala tablete gospine trave zamijećeno je poboljšanje psihičkog stanja. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci. Iako osobe primijete značajno poboljšanje već nakon mjesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlječenja. Pri normalnoj uporabi nisu zamijećeni neki negativni efekti, iako gospina trava jako utječe na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a.

Zbog toga je nužno posavjetovati se sa liječnikom prije tretmana. Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, stoga je potrebno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke i preparata na njenoj osnovi.

Osim korištenja u kapsulama, od gospine trave možete pripremati ljekoviti čaj. Uz pomoć čaja preventivno možete djelovati na duševne bolesti. Ako vam pak treba za provođenje terapije, imajte na umu da je ova biljka najučinkovitija ako pijete šalicu čaja do dvije dnevno, tijekom 4 do 6 tjedana.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close