VijestiZdravlje

Kava nas može zaštititi od nekih oboljenja

Nekada se mislilo da kava može biti uzrok raka, da je loša za srce, i teška za želudac, no danas se zna da to nije točno.

Naime, ovaj popularni napitak ima brojne efekte u zaštiti od ozbiljnih oboljenja.

Ako konzumirate relativno velike količine, oko šest šalica kave na dan, to neće dovesti do srčanih problema ili problema sa probavom kod zdrave osobe, ali će smanjiti rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa. Tako barem pokazuju novija istraživanja na temu utjecaja kave na ljudski organizam.

Do nedavno je kava imala lošu reputaciju zbog toga što su prijašnja medicinska istraživanja njezinog djelovanja čitava dva stoljeća bila usmjerena samo na utjecaj kofeina. Takav stav bio je pogrešan u početku, jer kava pored kofeina ima još mnogobrojne sastojke u sebi. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se također nalaze korisni minerali, prije svega kalij i magnezij.

Danas imamo čvrste epidemiološke dokaze da upotreba kave može da smanji mogućnost od pojave Parkinsonove bolesti. Neki liječnici, specijalisti za dijabetes, smatraju da se opasnost od specifičnog tipa dijabetesa koji je u vezi sa lošim životnim navikama i nedostatkom kretanja, uz pomoć pet do šest šalica kave dnevno može smanjiti i za 50%.

Također, stav liječnika danas je taj da kava ima bolje efekte nego voće i povrće protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno oboljenja od raka. Međutim, poznato je i to da kava u sebi sadrži i materije koje mogu utjecati štetno na pojavu raka, mada nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu između upotrebe kave i pojave raka. Zbog toga je nužno sprovoditi istraživanja koja uzimaju u obzir kavu kao cjelinu, a ne samo njene pojedine sastojke, čiji efekti mogu uzajamno da se potiru.

Također je potrebno imati u vidu da je velika potrošnja kave uvjetovana velikom konzumacijom alkohola i cigareta. Stručnjaci bi također trebali da nauče razlikovati kakve efekte imaju različiti oblici konzumacije kave, odnosno sa malo ili više vode, sa mlijekom ili bez mlijeka, sa šećerom ili bez njega i slično. Uz to, različite vrste kave imaju i drugačiji sadržaj kofeina i drugih materija.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close