IshranaZdravlje

Koje ulje je najbolje koristiti? Saznajte kakvo djelovanje ima pojedino ulje

Neke vrste jestivih ulja dobra su preventiva protiv demencije, neka smanjuju rizik od raka, ali ima i onih u kojima je razina masnoća veoma visoka.

Ako želite da napravite dobar izbor, vjerojatno imate mnogo dilema. Istraživanja su pokazala da su ulja bogata omega-3 masnim kiselinama veoma dobra za zdravlje.

Pored toga što smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu kod smirivanja upalnih procesa u organizmu.

Razinu kolesterola snizit će i omega-6 masne kiseline, međutim budite oprezni, jer ako pretjerate rizik od demencije se udvostručava.

Najčešće unosimo suviše omega-6 (ulja biljnog porekla, piletina i većina industrijski obrađene hrane), a nedovoljno omega-3 (riba, koštunjavi plodovi i svega nekoliko vrsta biljnih ulja).

Dnevni unos ulja ne bi trebalo da prelazi sedam žličica za muškarce, i pet za žene.

Ukratko ćemo spomenuti najčešće vrste ulja, i kako koje ulje djeluje na naš organizam

Ulje masline – Maslinovo ulje smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, vjerojatno zbog toga što je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, i sprečavaju razvoj raka dojke. Ovo ulje sadrži i antioksidante koji sprečavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na organizam.

Sa druge strane, maslinovo ulje ima relativno visoku razinu zasićenih masnih kiselina i nije baš bogato omegom-3. Može se koristiti u pripremi gotovo svih jela europske kuhinje.

Ulje od sjemenki lana – Ulje od sjemena lana je bolji izvor omege-3 nego bilo koje drugo ulje i sjajan je izbor za vegetarijanska jela. Redovna upotreba ove vrste ulja pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi. Sa druge strane, ovo ulje nije baš naročito zgodno za kuhanje jela uobičajenih za Europu, a ako ga ne čuvate na hladnom i tamnom mjestu veoma brzo užegne, odnosno oksidira i postane neupotrebljivo.

Ulje od repice – Ulje od repice je bogato nezasićenim masnim kiselinama, a ujedno ima i manje zasićenih masnih kiselina nego bilo koje drugo jestivo ulje. Ima deset puta višu razinu omege-3 od maslinovog ulja. Može se koristiti za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Ovo ulje praktično nema mana, osim što je pomalo bezukusno, tako da nije pogodno za spremanje salata i umaka.

Suncokretovo ulje – Suncokretovo ulje je odličan izvor vitamina E – jedna ili dvije žličice ovog ulja zadovoljavaju dnevne potrebe. Može se zagrijavati do visokih temperatura, tako da je pogodno za prženje.

Sa druge strane, bogato je omega-6 kiselinama, tako da se, ako redovno upotrebljavate suncokretovo ulje, morate se pobrinuti da potrebe organizma za omegom-3 zadovoljite unošenjem drugih namirnica. Ovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko istu dozu ulja koristite za prženje u više navrata, ono postaje veoma štetno.

Ulje od bundeve – Ulje od bundeve ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omegu-3. Ovo ulje odlično je za pripremanje prženog povrća, pošto se može zagrijavati do relativno visokih temperatura, a odlično je i za salate. Tamnozelene je boje i vrlo lijepo izgleda u preljevima. Ipak, ovo ulje, za razliku od bundevinih sjemenki, ne sadrži naročito visok nivo cinka, željeza i magnezija, a i prilično je skupo.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close