Prirodni lijekoviZdravlje

Koliko je zdrava brusnica? Upoznajte ovaj mali crveni plod!

Upoznajte ljekovitu biljku brusnica. Naime, brusnice spadaju u bobičasto voće koje, baš poput borovnica dolaze iz Sjeverne Amerike. Riječ je o tvrdoj crvenoj bobici koja zahvaljujući većoj količini vitamina C u svom sastavu ima pomalo kiselkasti okus.

Brusnicu su kao lijek koristili još kroz povijest starosjedioci Amerike.

Kao lijek, ovu biljku su koristili u slučaju mnogih zdravstvenih poteškoća a najviše za liječenje upale mokraćnih putova.

Brusnica je prirodni antibiotik, jer ona sprječava hvatanje bakterija za zidove sluznica u organizmu, čime se omogućava njihovo ispiranje i uklanjanje iz našeg organizma. Brusnica je posebno popularna u slučaju kada trebamo spriječiti vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali jedan određeni broj tih bakterija se uspije skloniti i opstati u organizmu, što dovodi do toga da se po prestanku uzimanja antibiotika, one nastave širiti po urinarnom traktu. U tom slučaju dobro je koristiti brusnicu jer ona ne dozvoljava bakterijama da se očuvaju u našem organizmu. Pored toga, potvrđeno je dobro djelovanje brusnice i protiv E.coli te drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putovima. Zahvaljujući prisutnosti bioflavonoida, brusnica sprječava i nastanak oboljenja desni, srca te krvnih žila. Dobra je jer sprječava aterosklerozu tako što ona sužava krvne žile, te smanjuje moguće komplikacije u slučaju dijabetesa. Zbog svog prijatnog kiselkastog okusa koristi se i kao sok za osvježenje ili suhi plodovi za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih žila.

Još zanimljivih detalja o ljekovitoj brusnici

Brusnica u sebi sadrži proantocijanidine koji doslovno okruže bakteriju E.coli te sprječavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih putova. Djeluje i na druge patogene urinarnog trakta poput Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Proteus mirabilis.

Tvari sadržane u brusnici također sprečavaju zadržavanje Helicobacter pylori na zidu želudačne sluznice. H. pylori je izazivač čira na želucu, a brusnica je prirodni lijek za to. Brusnica sadrži i jako efikasne antioksidanse, koji štite stanice organizma od oštećenja. Antioksidansi osim toga pomažu i prilikom prevencije određenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularne bolesti. Hipuricna kiselina, koja se također nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnicama pridodaju ne samo antibakterijska, već i protugljivična svojstva. Antocianini i proantocianidi iz brusnica, osim antikancerogenog djelovanja, pomažu i pri obnovi stanica koje su odgovorne za vid. Brusnice uz sve to, djeluju i na snižavanje glukoze u krvi, što je jako korisno za dijabetičare. Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova jeste u svakom slučaju upala mokraćnih putova, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom dijelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu. Postoje i istraživanja o efektima brusnice na sprečavanje nastanka stanica raka i njihovog širenja po organizmu, kod raka dojke i debelog crijeva.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close