Savjeti i Trikovi

Koliko kuhati jaja i postići savršenu teksturu

U restoranima se najčešće servira meko kuhana jaja, ali gdje bjelanjak ima savršenu i tvrđu teksturu, dok žumanjak ima tekuću teksturu. Kuhari diljem svijeta preporučuju kuhanje između 5 i 6 minuta da bi se postigla savršena tekstura za takvo služenje.

Mnogi muškarci, iako i nekim ženama to ne ide skroz od ruke, velike probleme imaju s pitanjem koliko kuhati jaja, a da ista na kraju dobiju savršenu teksturu.

Nitko ne voli kada žumanjak dobije zelenu boju (razlog tome ćemo također objasniti u nastavku, op. a) i kada se mrvi, kao niti kada je bjelanjak nedovoljno kuhan i ima “žlundravu” konturu.

Odgovor na pitanje koliko kuhati jaja

U nastavku vam donosimo grafički prikaz, s procijenjenim minutama kuhanja, kakvo jaje ćete dobiti ovisno o dužini kuhanja. Već iz same grafike moguće je puno naučiti, no bitno je znati i mnoge druge detalje da bi stvarno takvu strukturu konačno i ostvarili.

Savjeti za kuhanje jaja

Ono što svakako kod kuhanja morate paziti su ljuske, te ima li pukotina na jajima koje kuhate. U slučaju da ima pukotina, vrlo je vjerojatno da će bjelanjak izaći iz ljuske i da će konačni rezultat biti drugačiji, ovisno o veličini puknuća.

Jaje će puknuti u vodi ako jaje stavite u kipuću vodu odmah nakon što ste ga izvadili iz frižidera. Savjetujemo vam stoga da prije kuhanja jaja izvadite minimalno 15 minuta prije kuhanja, dok ne dođu na sobnu temperaturu.

Započnite kuhanje jaja u hladnoj vodi

Također, mnogi ljudi rade početničku grešku te jaja stavljaju u vodu tek kada ista proključa ili postigne visoku temperaturu. To nije dobro. Jaja je najbolje staviti u hladnu ili mlaku vodu, a vrijeme kuhanja počnite mjeriti čim vidite prve mjehuriće koji se stvaraju u loncu.

Mnogi kuhari savjetuju i stavljanje žličice soli u vodu, jer, kako tvrde, sol zatvara rupice na jajima, pa bjelanjak ne može izlaziti. Tada ćete dobiti bolje kuhani bjelanjak i smanjiti mogućnost “gumenaste” strukture.

Meko kuhano jaje se kuha između 5 i 6 minuta

U restoranima se najčešće servira meko kuhana jaja, ali gdje bjelanjak ima savršenu i tvrđu teksturu, dok žumanjak ima tekuću teksturu. Kuhari diljem svijeta preporučuju kuhanje između 5 i 6 minuta da bi se postigla savršena tekstura za takvo služenje.

Bitno je, osim što pratite vrijeme kuhanja, da pazite i na sve navedene stvari u dosadašnjem dijelu teksta. Također, pazite kod polaganja jaja da ista ne udaraju u dno posude u kojoj se kuhaju, kao i da ne kuhate na najjačoj vatri, jer bi moglo doći do puknuća.

Zeleni žumanjak u jaju – zašto nastaje?

S druge strane, vrlo bitno kod kuhanja jaja je da ih ne kuhate predugo, bez obzira na to što volite tvrdo kuhana jaja. Već nakon 10 minuta kuhanja moguće je da dođe do stvaranja zelene ovojnice u unutrašnjosti žumanjka.

Ako kuhate više od 12 minuta i to na vrlo jakoj vatri, šansa da će vaš žumanjak dobiti zelene nijanse su puno veće, odnosno, gotovo je sigurno da će se to dogoditi.

Ako se pitate zašto se to događa – odgovor je u željezu koji se nalazi u žumanjku i sumporu u bjelanjku, koji kod predugog kuhanja stvaraju reakciju i žumanjak mijenja boju.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close