Mame i bebeSavjeti

Koliko sna je potrebno bebi?

Koliko će dijete spavati u velikoj mjeri ovisi i od njegovog karaktera, pa tako neka spavaju po cijeli dan, a neka jedva sastave nekoliko sati sna.

Ipak, postoji ‘mjera spavanja’ koja se koristi po uzrastu djeteta.

Dijete staro od 0 do 3 mjeseca – Većina beba spava od 16 do 18 sati na dan, uglavnom nakon presvlačenja i hranjenja. U ovom uzrastu bebe se prilagođavaju životu izvan maminog stomaka, pa je prirodno da se veoma često bude, pogotovo tijekom noći.

Djeca između 3 i 6 mjeseci starosti – Kako beba raste, tako se smanjuju njene potrebe za dnevnim spavanjem. Ipak, ne bi trebalo da beba spava manje od 13 sati dnevno, od čega na spavanje tijekom dana ‘otpada’ oko tri sata. Pošto se beba sada više ne hrani na svaka tri sata, možete polako početi s ‘treningom’ noćnog spavanja.

Djeca u životnoj dobi između 6 i 12 mjeseci – Ovo je pravo vrijeme da bebu naučite da spava tijekom cijele noći. Ukupno vrijeme spavanja sada se svodi na 13 sati dnevno, što znači da preko dana treba da spava dva puta po dva sata, a noću devet sati.

Djeca između 12 i 24 mjeseca – Potrebe za snom sada se svode na oko 12 sati tijekom dana, s tim što dijete treba da spava dva-tri sata poslije podne, a ostatak se odnosi na noćno spavanje. Većina djece uzrasta od dvije godine spava tijekom dana samo sat vremena, dok noću spavaju devet sati u komadu.

Djeca od 2 do 4 godine – U ovom uzrastu djeci je potrebno desetak sati sna, uglavnom noćnog. Neka djeca već sa dvije godine prestanu da spavaju po podne, ali većina to čini sa tri-četiri godine. Ako vaše dijete neće da spava tijekom dana, ne mora, ali treba da miruje najmanje pola sata.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close