Ljepota

Kopriva je odlična biljka za ljepotu tijela

Osim što je izuzetan prirodni lijek, kopriva se pokazala jako dobrom biljkom za njegu kože i kose. Često se koristi za izradu prirodnih preparata za ljepotu tijela.

U nastavku ćemo napisati na koji način vam kopriva može pomoći u njezi tijela i kose. Spomenut ćemo par recepata, pa možda i vi sebi pripremite neki od njih.

Ima pozitivan utjecaj na kožu i kosu

Kopriva

Mnogi preparati za njegu kože u trgovinama zdrave hrane često navode koprivu kao glavni sastojak. Budući da je kopriva i prirodni antiseptik, čaj je dobar i za ispiranje i parenje kože lica.

Jednaki učinak kopriva ima i na cijelo tijelo, od kose do nogu. Kopriva je korisna i za ozljede kože. Jaki čaj od koprive ili fini prah od suhe koprive dobra su sredstva za tretiranje uboda, te za manje posjekotine i opekline.

Za mladolik izgled pripremite kupku za tijelo

Sakupite pola kilograma svježe ubrane koprive skupa s korijenom. Stavite u veći lonac (od 5 litara), i prelijte uzavrelom vodom. Ostavite da odstoji oko pola sata. U međuvremenu, napunite dobro kadu zagrijanom vodom. Koprivu procijedite i ulijte u kadu. U tako pripremljenoj kupki provedite petnaestak minuta, a zatim izađite i onako mokri obucite mantil za kupanje i mirujte u toploj prostoriji još nekih sat vremena. Kupka će djelovati umirujuće i dobro za kožu.

Njega kose uz pomoć koprive

Protiv opadanja kose i peruti korisna je tinktura od korijena koprive. Dvadeset kapi alkoholne tinkture razmutite u decilitru vode i vrhovima prstiju utrljajte u vlasište. Ostavite da djeluje najmanje pola sata pa kosu operite, opet blagom kupkom od koprive ili neutralnim blagim medicinskim šamponom.

Za jačanje korijena i poticanje rasta mlade kose korisna je i svojevrsna tinktura u obliku mješavina jakog čaja od koprive i jabučnog octa. Uzmite 1 dkg suhog lista ili 5 dekagrama svježe ubranog lista koprive, prelijte s pola litre ključale vode i ostavite da pokriveno odstoji 15 minuta. Procijedite i dodajte dva decilitra prirodnog jabučnog octa. Dobro umasirajte u vlasište sat vremena prije pranja kose. Kosu operite blagom kupkom od koprive ili neutralnim blagim medicinskim šamponom.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close