Ljekovita biljkaReceptiZdravlje

Kronični bronhalni katar ili kronični bronhitis – Recept za ljekoviti čaj koji liječi ovu bolest

Nadovezuje se na akutni katar, ili na bolesti koje dovode do jakog zastoja krvnog optoka. Gotovo uvijek javlja se kod srčanih grešaka.

Kronični katar, što je i kako se liječi…

U lakim slučajevima očituje se u jutarnjem kašljanju i izbacivanju rastezljive, ljepljive sluzi, uz koju se kadšto pojavljuju pomiješane male količine krvi.

Pred večer kašalj se pojačava. Ukoliko bolest traje dugo, ponekad se događa da se zbog promjene vremena katar naglo pogorša, što izaziva ponestajanje daha i gušenje, zbog čega bolesnici moraju po cijelu noć prosjediti u krevetu. Izbacivanje sluzi čas je neznatno čas obilno.

Kod iskašljavanja pojavljuju se dva sloja – donji je gnojan, a gornji sluzast i pjenast.

U nastavku pročitajte recept za odličan prirodni lijek protiv ove bolesti.

Naučite liječiti kronični bronhijalni katar uz pomoć ljekovitog čaja

Sastav čaja: 40 g komorača, 40 g stabljike majčine dušice, 40 g stabljike prilipa, 40 g stabljike piskavice, 30 g listova plućnjaka, 30 g korijena zečjeg trna, 20 g listova i cvjetova kunice, 20 g korijena bijeloga sljeza, 20 g listova kadulje, 20 g žila i podanka pirevine, 10 g stabljike ive trave i 10 g listova pelina

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine trava i pustiti da se namoči do jutra. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i da poklopljeno kuha 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u tamnu bocu koju je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. U jednakim vremenskim razmacima piti 6 puta dnevno po 1 dl. Prije tih napitaka pojesti 5 do 6 česana bijeloga luka s medom. Bijeli luk očistiti, jako istucati i dodati srednju žlicu meda – za svaki obrok posebno se priprema. Sve ostalo, tj. ishrana i zabrane, isto je kao kod liječenja akutnog bronhitisa. Lijek (čaj) uzima se otprilike 40 dana, a u težim slučajevima i 2 do 3 mjeseca. Za vrijeme liječenja bolesnik može obavljati sve lagane poslove koji se ne vrše na propuhu, u prašini, vlazi i sličnim uvjetima.

Preporuča se umjereno utopljen šetati se što više po čistom zraku. Pušiti je potpuno zabranjeno. Ukoliko je bolesnik ujedno i dijabetičar, zabranjuje se jelo sladiti medom.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close