Prirodni lijekoviSavjeti

Kurkuma i cimet protiv kandide

Gljivične infekcije postale su veliki problem prije otprilike pedesetak godina, kao posljedica široke uporabe lijekova koji potiču rast gljivica, a tu se prvenstveno misli na antibiotike, steroide i pilule za kontracepciju.

Ako nešto, poput spomenutih lijekova, poremeti osjetljivu bakterijsku ravnotežu, gljivica može početi bujati i na kraju se manifestira kao gljivična infekcija. Tu ravnotežu, pored lijekova, može poremetiti i stres, te loša ishrana, no kako god bilo, ako imate simptome kandidijaze pročitajte članak i proučite kako da liječite tu bolest.

Također, da vas napomenemo, ukoliko imate simptome kandidijaze u vrijeme trudnoće, savjetujte se sa svojim ginekologom jer infekcija može prijeći na novorođenče.

Gljivične infekcije, kako i sama riječ kaže, izazivaju gljivice. Te gljivice su slične kvascu, a zovemo ih kandide. Najčešći uzročnik oboljenja je Candida Albicans. Žive na vlažnim mjestima u organizmu, najčešće na sluznici spolnih organa, usta i cijelog probavnog trakta, u dišnim organima, na koži, naročito pod noktima i između nožnih prstiju. Nakon njihovog razmnožavanja javlja se infekcija. Neki od simptoma kadidijaze su crvenilo kože ili sluznice, svrbež oko vulve ili vagine, pojačani bijeli sirasti iscjedak jakog i neugodnog mirisa, problemi u probavi, vlažna, ljuskava i ponekad napukla koža između prstiju, nervoza zbog dugotrajne terapije i još neki drugi simptomi. Osim toga, i snošaj pa čak i mokrenje mogu biti bolni.

Tvrdokorne gljivične infekcije mogu upućivati i na problem imuniteta ili bolest kao što je dijabetes. Ako simptomi traju dulje od mjesec dana ili se prečesto vraćaju, javite se na pregled svom liječniku.

Ipak, ako to nije slučaj, a želite na prirodan način da se oslobodite bakterija pokušajte sljedeće. Kurkuma je učinkovita i protiv kožnih problema, poput čireva, ekcema i svraba, ali vjerojatno jedno od njenih najistaknutijih svojstava je djelovanje protiv gljivice kandide u crijevima. Kandida prirodno živi u crijevima, ali njena proliferacija, odnosno bujanje uslijed prevelike konzumacije šećera, alkohola, pada imuniteta ili uzimanja kontracepcijskih pilula, može izazvati nadutost, plinove, proljev itd. Kod žena, kandida iz probavnog trakta lako prelazi na vaginalnu sluznicu pa postaje dosadan ginekološki problem. Zato, kupite kurkumu na tržnici i svakako je dodajte svojim jelima!

Cimet cejlonski je još jedan prirodni lijek koji je odličan borac protiv infekcija. On ubija bakterije, pri tome pošteđujući one dobre. Cimet se bori protiv raznih bolesti, i gljivica, među koje spada i kandida. Za bolji ukus ‘antigljivičnog’ doručka, svoje muesle, jogurte i slična jela obogatite punom malom žličicom cimeta.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close