Ljekovita biljkaSavjeti

Liječite nizak krvni tlak uz pomoć prirodnih lijekova

Krvni tlak definiramo kao silu koju strujanje krvi nanosi na zidove krvnih žila. Iako nizak krvni tlak (hipotenzija) nije toliko štetan po ljudsko zdravlje, što se ne može reći za visoki krvni tlak (hipertenzija), on se može očitovati kroz mnoštvo neprijatnih simptoma.

Osobe koje pate od niskog krvnog tlaka najčešće se žale na otežano buđenje, pospanost, vrtoglavicu, malaksalost, brzo umaranje, gubitak volje, slabiju koncentraciju i memoriju.

Svi gore spomenuti simptomi nastaju kao reakcija na nedovoljnu količinu krvi u krvnim sudovima a samim tim i u vitalnim organima. U slučajevima izrazito sniženog krvnog tlaka tijekom dužeg vremenskog perioda može doći i do trajnog oštećenja vitalnih organa poput srca i bubrega, što je već jako ozbiljan zdravstveni problem. To je razlog da se protiv niskog krvnog tlaka ipak borimo. Ako se pitate zašto na tržištu, ne postoje efikasni lijekovi za liječenje niskog tlaka evo i logičnog odgovora. Naime, nizak krvni tlak ima tendenciju da u kasnijim godinama života preraste u hipertenziju (visok krvni tlak), pa zbog toga treba izbjegavati agresivnu terapiju.

To je još jedan dodatni razlog da se okrenemo prirodnim rješenjima ovog problema. U mnogim slučajevima, primjenom jednostavnih i lako dostupnih prirodnih lijekova nizak tlak se može držati pod kontrolom i uz što manje simptoma, pa čak i potpuno regulirati.

Evo nekih prirodnih lijekova kojima održavamo tlak u granicama normale

Ružmarin: U našoj narodnoj medicini čaj od ružmarina je vjerojatno najpoznatiji prirodni lijek za podizanje niskog krvnog tlaka.

Cikla: Jedna čaša svježeg soka od cikle dnevno, za tjedan dana može bitno umanjiti simptome niskog tlaka.

Glog: Veoma korisna biljka za regulaciju krvnog tlaka, (kako hipotenzije tako i hipertenzije).

Zen-sen: Također pozitivno djeluje u slučaju poremećenog krvnog tlaka.

Kava: Podiže krvni tlak pa u toku dana slobodno popijte jednu šalicu ovog popularnog napitka, ukoliko vam ne smeta kofein.

Voda: U borbi protiv hipotenzije veoma je važno da pijete što više vode. Tako ćete povećati količinu krvi u krvnim žilama.

Sol: Jedite nešto slaniju hranu jer sol vezuje vodu u organizmu.

Vitamin C, vitamini B grupe i proteini: Blagotvorno djeluju u prevenciji i liječenju niskog krvnog tlaka.

Napomena: Nizak krvni tlak može biti prisutan bez pokazivanja bilo kakvih simptoma, a u tom slučaju nije potrebno nikakvo liječenje jer takva pojava nije opasna po zdravlje.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close