Ljekovita biljkaPrirodni lijekoviSavjeti

Lijekovi iz prirode za lakše simptome menopauze – Obuzdajte napade vrućine i promjene rasoploženja

Napadi vrućine, noćna znojenja, neredovna menstruacija, promjene raspoloženja, umor i gubitak seksualne želje. Sve su to simptomi posljedica promjene hormona u menopauzi.

Naučite stvari koje možete poduzeti protiv iznenadnih napada vrućine i promjene raspoloženja.

Važno je znati brinuti se o sebi i svom zdravlju. U nastavku vam donosimo neke prirodne namirnice koje pomažu da se oduprete neugodnim simptomima menopauze. Osim promjene načina života, da bi izbjegli napade vrućine, znojenje i promjene raspoloženja, savjetujemo vam da pokušate iskoristiti ove ljekovite biljke.

Žena ulazi u novu fazu, koja traje od 45. ili 55. godine života (u sve više slučajeva i mnogo ranije), pa do 60-tih. Kada se jave neki od spomenutih simptoma, potrebno je mijenjati stil života, prebaciti se na vježbe poput joge i izbalansirati ishranu.

Konzumirajte namirnice bogate fitoestrogenima (biljni estrogeni), među kojima su: sjemenke lana, bijeli luk, mladi grašak, pšenica, ječam, sjemenke bundeve, krastavci, kukuruz, jabuke, mrkva, orasi, badem, bobičasto voće (borovnice, kupine, trešnje, ribizle), maslinovo ulje, papaja i druge.

Kineska angelika je biljka koju smatraju jednom od najvažnijih za rješavanje problema ženskog urogenitalnog sistema. Ona se u organizmu ponaša kao anabolički tonik, koji poboljšava cirkulaciju krvi. Može da djeluje povoljno na umirenje grčeva, smanjenje navale vrućine, te jača mišiće materice. Vjeruje se da, čak, može uništiti bakteriju ešerihiju koli.

>> Što kada menopauza dođe rano?

Divlji jam je južnoamerička biljka, koja se koristi od davnina. Njen korijen se upotrebljava za reguliranje prirodnog hormonalnog stanja u ženskom organizmu. Preporučuje se korištenje gela od divljeg jama. Trebalo bi da ga utrljavate na lice, grudi, leđa, bedra dva puta na dan 23 dana (nakon čega ide pauza od 5 dana).

Konopljika može uvelike da pomogne kod problema sa naletom vrućine. Istraživanja su pokazala da ova biljka ima povoljan utjecaj na hormonalni sistem kod žena. Čak se koristi kod ublažavanja simptoma PMS-a i boli u grudima.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close