Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Angelica – Sastav biljke i njezino ljekovito djelovanje

Angelika je ljekovita biljka koja dolazi iz porodice Umbelliferac. Narodni naziv za ovu ljekovitu biljku je Angelica, a poznata je pod latinskim imenom Angelica archangelica.

Angelika raste na močvarnim mjestima, šumskim čistinama, livadnim guštarama dolina i brda, a ponekad se nađe i u vrtovima.

To je krupna, do 2 m visoka, uspravna i zeljasta dvogodišnja biljka. Korijen joj je mesnat i krupan podanak, s mnogo dugih korjenčića. Stabljika, pri zemlji oko 6 cm široka, okrugla je, šuplja i crvenkasta, na vrhu razgranata. Listovi su veliki, jajoliki, triput razdijeljeni, na rubu nazubljeni, a pri dnu obuhvaćaju stabljiku. Imaju šuplje peteljke. Blijedi žućkasto-zelenkasti cvjetići čine krupne štitaste cvatove na vrhovima grana. Plod je oko 7 mm dugačko, jajoliko, plosnato, krilasto zrno, žućkaste boje. Biljka cvate u srpnju i kolovozu. Ima ugodan miris, sličan vaniliji ili mošusu, i slatkasto-ljuti okus.

U korijenu ima 0,30%-1% eteričnog ulja, oko 6% smole, pektina, tanina, citosterola, kumarina, angelicina, jabučne i angelične kiseline i još nekih tvari. U plodu ima 0,5-1 % eteričnog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i felandrena.

Beremo je prve godine od svibnja do rujna, i to mladice bez cvatova, a od kolovoza do rujna štitovi sa zrelim plodovima, koje treba odmah rasprostrti i osušiti; rizom se može vaditi već prve godine, prije nego što otpadne lišće, ali se obično vadi u jesen druge ili u proljeće treće godine. Za lijek se upotrebljava korijen, stabljika, lišće i sjeme. Iz svježe narezanog korijena curi mliječni sok.

Ljekovito djelovanje anđelike i preparata od ove biljke

Čaj od angelike ublažava tegobe izazvane migrenom, smiruje živce i sprječava znojenje. Za pojačano djelovanje, u čaj se može dodati  biljka sirištara, a u slučaju opstipacije krkavina.

Anđelika je biljka koja je dobar digestiv. Ima izražen gorak okus, koji zajedno sa eteričnim uljima stimulira probavni sustav i potiče apetit. Može se koristiti kod oporavka od anoreksije, kao i od oporavka od malaksalosti. Upotrebljava se u slučaju reume, menstrualnih tegoba, gubitka teka, osjećaja težine, lakih želučano crijevnih grčeva te bolesti jetre i žuči.

Ekstrakt korijena može ublažiti bolove u leđima te bolove kod gihta.

Anđelika je i ekspetorans, a to znači da potiče izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Sadrži ulja koja djeluju protuupalno i suzbijaju infekcije, pa se koristi za suzbijanje prsnih infekcija, pleuritisa, a pomaže i kod bronhitisa i upale pluća.

Osthol je spoj kojeg sadrži anđelika, a koji je učinkovit u sprječavanju zgrušavanja krvi, pa postoji mogućnost upotrebe anđelike u liječenju tromboze.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close