Ljekovita biljka

Ljekovita biljka Arnika – Što sve liječi ova biljka i kako se primjenjuje u liječenju?

Arnika je ljekovita biljka koju poznajemo i kao brđanka ili moravska gorska. Latinsko ime za arniku je Arnica montana.

Arnika raste na vlažnim planinskim livadama, a ponegdje se može naći i u šumi. Podzemni dio je debeo i valjkast. Iz njega izraste slabo razgranata stabljika visoka do 50 cm s jednom ili tri cvjetne glavice, zlatnožute boje, smještene pojedinačno na vrhu stabljike. Ugodnog je mirisa, a cvate od lipnja do kolovoza, te ima specifično smolasti miris.

Listovi su smješteni pri dnu i dugoljasto-jajastog su oblika. Gore na stabljici znatno su manji i uži. Čitava je biljka pokrivena kratkim dlakama.

U proljeće i jesen sakuplja se podanak, a donji listovi prije nego biljka procvate. Cvjetovi se beru bez ovojnih listova i čaške kad se posve razviju (srpanj-kolovoz). Cvjetovi se moraju sušiti na umjetnoj toplini i pohraniti u metalne kutije.

Arnika uglavnom ima vanjsku primjenu. Posljednjih se godina, kroz istraživanja, došlo do zaključka da je najviše izraženo djelovanje kelenalina i njegovim derivatima, koji djeluju snažno protuupalno i antiseptički. Istodobno zbog analeptičnog učinka potiču rad dišnih organa, srca i krvotoka.

U djelovanju ih podržavaju i flavoni. Zbog takva djelovanja brđanku koristimo kod rana od udaraca, kontuzija, uganuća, iščašenja i ostalih posljedica ozljeda i nesreća.

U narodnoj medicini, arnika se najčešće koristi ako je riječ o površinskim upalama vena i kod tromboza, reumatskih tegoba, bolesti mišića i zglobova, uboda insekata i upala sluznica, osobito usta i ždrijela.

Brđanka se iznutra koristi u obliku gotovih pripravaka, poput tonika za srce i krvotok. Unutarnja primjena kod bolesti želuca, koja je poznata u narodnoj medicini, danas je sporna i izrazito nepreporučljiva.

Kelenalinski derivati u većim količinama djeluju toksično na srce i uzrokuju alergije. I kod vanjske primjene moguć je nastanak alergija. Kod prvih znakova crvenila i kožnih osipa prestajemo s liječenjem i više ne koristimo brđanku.

Svakako vam preporučujemo da arniku kao lijek koristite isključivo uz dogovor sa vašim liječnikom ili stručnjakom alternativne medicine, a nikako na svoju ruku.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close