Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Artičoka – Najbolja biljka protiv probavnih smetnji

Artičoka dolazi iz porodice Compositae, a poznajemo je pod latinskim imenom Cynara scolmymus.

Svi jako dobro poznajemo artičoku, ili smo barem čuli za ovu biljku. Često se koristi u pripremi raznih jela, a sada pročitajte zbog čega je tako ljekovita.

Artičoka raste u vrtovima i plantažama primorskih krajeva cijele Europe, naročito Italije i Francuske te oko Pacifika.

Radi se o biljci koja ima velike cvjetne glavice s mesnatim, sočnim cvjetištem, mesnatim ovojnim listovima i sočnom bazom.

Ti su sočni dijelovi omiljeno povrće. Sirova se ne jede, jer je teško probavljiva.

Artičoka se najčešće upotrebljava u slučaju probavnih smetnji. Ukoliko imate problema sa probavom, a tražite biljne lijekove, onda je artičoka biljka koja vam treba. Artičoka se koristi kod probavnih poremećaja, kod nadutosti, zastoja žuči, povećane razine masnoća u krvi, kao blag diuretik, a dobro djeluje i na smanjenje količine uree u krvi.

Ova biljka ima iznimno ljekovito djelovanje, posebno na probavni sustav

Biljka se koristi kod oboljenja jetre, stimulira stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, regulira probavu i smanjuje osjećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primjenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja razine kolesterola i triglicerida u krvi.

Na koji način artičoka djeluje ljekovito? Artičoka djeluje na poremećaje sa probavom, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje nakon primjene u trajanju od 2 do 8 tjedana. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog kolesterola, kao i na smanjenje lošeg LDL kolesterola.

Naučna istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje ove biljke. Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način regulira probavu, smanjuje pojave nadutosti i bolova. Neke komponente artičoke bi mogle utjecati na smanjenje sinteze kolesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno djelovanje na stanice jetre.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close