Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Čestoslavica – Primjena u narodnoj medicini

Čestoslavica je ljekovita biljka iz porodice Scrophulariaceae, poznata pod latinskim imenom Veronica officinalis. Saznajte kako se ova biljka koristi u liječenju.

Biljku nalazimo na sunčanim okrajcima šuma, livadama i mjestima uz živice.

Radi se o trajnoj, 10-35 cm visokoj, zeljastoj biljci dlakave stabljike koja se vuče po zemlji i pušta u nju vlaknaste korjenčiće. Korijen je rizom. Mutno-zeleni jajasti listovi, postavljeni nasuprotno, imaju kratke peteljke, na rubu su nazubljene, a na vrhu malo narovašeni. Cvjetovi su jasno-modri, ponekad bijeli, protkani ružičastim žilicama. Izlaze iz pazušaca gornjih i srednjih listova u obliku grozdastog cvata.

Ljekoviti čaj od ove biljke se priprema tako da se uzme 50-60 grama lišća i cvjetnih vrhova čestoslavice, pa se prelije litrom kipuće vode, pusti da poklopljeno stoji pola sata i zatim procijedi. Pije se vruć ujutro i navečer po 1 manja šalica. Uzima li se duže vrijeme izliječit će od nervozne glavobolje, gihta, reume, krvavog mokrenja, slabe probave, bolova želuca, čireva, kožnih bolesti.

Koristi u svim slučajevima kad treba omekšati sluz. Odvar čestoslavice zaustavlja bacanje krvi iz pluća i liječi od škrofuloze, pospješuje protjecanje žuči i potiče bubrege na rad. Radi lakšeg iskašljavanja kod bronhitisa treba uzeti po 30 grama čestoslavice, podbjela, komorača i 10 g korijena ljubičice, 3 velike žlice te mješavine preliti s pola litre kipuće vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, zatim ocijediti i pomiješati s 2 velike žlice meda. Pije se toplo, svaka 2 sata po 1 velika žlica.

Protiv zatvora stolice koristi se pripremljen lijek od ove biljke. Pripremite lijek tako da uzmete po 30 grama lišća bijelog jasena, suhih šljiva i po 20 g čestoslavice i sladića, 2 velike žlice te mješavine kuhaju se 15 minuta u 400 grama vode, ostavi se da to poklopljeno odstoji 2 sata i zatim se pije, pola ujutro, a pola navečer.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close