Ljekovita biljkaRecepti

Ljekovita biljka matičnjak – Kako se matičnjak koristi u liječenju i što sve liječi ova biljka

Matičnjak se koristi protiv nesanice, hiperaktivnosti, uznemirenosti i nedostatka koncentracije, a pomaže čak i kod nekih oblika Alzheimerove bolesti.

Melissa officinalis, je latinski naziv za matičnjak. Biljka je ugodna okusa sličnog limunu. Stari su ga travari nazivali “veseljem za srce” te tvrdili da svakodnevno pijenje čaja od matičnjaka obnavlja mladost, osnažuje mozak i uklanja potištenost.

I danas se matičnjak upotrebljava u liječenju, doduše manje nego prije, ali je još uvijek zastupljen. Naime, upotrebljava se u liječenju manjih problema sa spavanjem, nervoze i blagih oblika depresije. Za te svrhe obično se kombinira s drugim biljkama. Španjolsko istraživanje objavljeno 2001. godine pokazalo je učinkovitost matičnjaka u liječenju gubitka koncentracije i hiperaktivnosti kod djece. A iranski pokusi iz 2003. godine pokazali su da uzimanje matičnjaka smanjuje uznemirenost te ublažava simptome kod blage i srednje jake Alzheimerove bolesti.

Matičnjak također povoljno djeluje kod slabih i bolnih mjesečnica, glavobolje i psihičke iscrpljenosti. Često se propisuje za liječenje tegoba s crijevima kao što su usporena probava, oticanje, povraćanje i nadutost. Istraživanja su pokazala i djelotvornost te biljke u smirivanju želučanih grčeva te pomaganju u probavnom procesu. Njemački su pokusi 2001. otkrili da biljni preparati koji sadrže matičnjak blagotvorno djeluju na simptome probavnih smetnji.

Kako se matičnjak koristi u alternativnoj medicini?

U narodnoj medicini matičnjak se upotrebljava i za jačanje srca. U kuhinji se može upotrebljavati kao začin umjesto limunove kore. Najčešće se dodaje slatkim jelima, kompotima, sladoledima, voćnim salatama i aromatičnim koktelima, no njime se mogu začiniti i jela od divljači i ribe. Listovi matičnjaka dugim stajanjem gube aromu i ljekovita svojstva, a tada ih možete iskoristiti za opuštajuće kupke.

Matičnjak se sadi po vrtovima, a raste i kao poludivlja i samonikla biljka uz plotove, grmlje i živice, često s koprivom. Snažno privlači pčele, zbog čega je vrlo korisna vrtna biljka. Lako se razmnožava reznicama u proljeće i jesen, vrlo je otporan, a katkad se zna i previše raširiti, osobito na ukrasnim kamenjarima. Berba počinje neposredno prije i u početku cvatnje. Najviše eteričnih ulja matičnjak sadrži u kolovozu. Bere se po suncu i kad biljka nije vlažna. Suši se na propuhu, na tamnome mjestu, u hladu, jer bi se pri povećanju temperature izgubilo eterično ulje. Najčešće se suše cijele grančice, s kojih se potom skidaju listovi, koji se prema potrebi dosuše pa usitnjavaju te čuvaju za pripremu čajeva i drugih ljekovitih pripravaka.

Za liječenje ovom biljkom dobar je čaj od matičnjaka

Sastojci i priprema čaja od matičnjaka: 2 žlice listova matičnjaka (najbolje svježih) i jedna šalica vode. Listove matičnjaka prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite i pijte.

Šalicu čaja od matičnjaka pijte nekoliko puta na dan.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close