Ljekovita biljkaRecept

Kumkvat: Citrus čiji se plod jede zajedno sa korom

Kumkvat je pomalo još uvijek neobična voćka kod nas. Riječ je o citrusnom voću, jako zdravom, koje podsjeća na mandarinu ili manju  naranču. Ipak, poseban je po svom izgledu i načinu na koji ga konzumiramo.

U nastavku ćemo spomenuti kumkvat, da ga malo bolje upoznate

Kumkvat

Iako je kod nas još uvijek slabije zastupljen, kumkvat je itekako poznat u svijetu. Posebno se ističe po tome što se lako može uzgajati u domu, na balkonu ili pred kućom. Za uzgoj ovog voća potrebna je tek malo veća saksija i malo dobre volje. Zauzvrat ćete dobiti ukusne i jako zdrave plodove.

Uzgaja se slično kao i limun. Ako ste ikada imali maleno stablo limuna, te ubirali plodove iz svog uzgoja, onda nema razloga da vam stablo kumkvata ne uspije.

Uzgajamo kumkvat zbog njegovih plodova, logično, ali tu se krije jedna jako zanimljiva stvar. Jako je važno da plodovi ovog voća nisu tretirani nikakvim pesticidima. Na takve detalje pazimo i kod uzgoja limuna ili naranče, ali je ovdje potreban poseban oprez. Naime, plod ovog citrusnog voća se jede zajedno sa korom. Po tome je poseban među citrusima, što je sasvim dovoljan razlog da ga imate kod kuće. Sami ga uzgajajte i uživajte u svježim plodovima.

Par tehničkih karakteristika

Kumkvat dolazi iz roda Fortunella. Porijeklom je iz južne i jugoistočne Kine, no jedna podvrsta ove biljke raste još južnije – u Maleziji. U Europu smo kumkvat donijeli 1846. godine. Za to je zaslužan engleski moreplovac i istraživač Robert Fortune.

Sam naziv kumkvat dolazi od kineskog jezika – kam kwat (kam kvat), što znači „zlatna naranča“. Zapravo nas plodovi biljke i podsjećaju na križanje mandarine i naranče. Pomalo je ovalnog oblika, manji od narančinog ploda ali jako slične kore po izgledu. Ipak, po okusu kora ne podsjeća na gorku narančinu koru. Ova je ukusna, sa posebnom aromom i mirisom.

Kora daje pomalo slatki okus, nasuprot oporo-kiselkastom mesu ploda. Sadržaj soka je, također manji u odnosu na ostale citrusne plodove. Kumkvat ima nešto duži period zimskog mirovanja od roda citrus. Cvjeta krajem proljeća, a u stanje mirovanja prelazi već pri konstantnim temperaturama nižim od 15 – 16C.

Plodovi su jako osjetljivi na niske temperature, upravo zbog tanke kore. Zbog toga je biljku najbolje čuvati u zatvorenom prostoru tijekom zime, baš kao i stablo limuna. Plodovi sazrijevaju krajem studenog i početkom prosinca, ali se sladak okus kore popravlja ukoliko se ostave na drvetu još mjesec ili dva. To se može postići i kod ubranih plodova, ali samo djelomično. Koriste se za jelo sirovi ili se od njih spravljaju marmelade. U Kini ih čuvaju u medu ili prave od njih slatko. Samo drvo se često kalemi na poncirus ili kalamondinu, pored ostalog i zbog toga što se kumkvati malo teže ukorjenjuju.

Uzgoj kumkvata ne zahtjeva mnogo

Plodovi kumkvata

Kumkvat nije naša autohtona vrsta, no ipak se lako može uzgojiti u našim uvjetima. Dobro podnosi mediteransko podneblje pa se može uspješno uzgajati. Postoje već plantaže kumkvata, ali nas ovddje prvenstveno zanima uzgoj kod kuće, za osobne gušte.

Zbog patuljastog rasta pogodan je uzgoju u domu ili vrtu. Bez obzira uzgajamo li kumkvat kao lončanicu na balkonu ili kao vrtnu biljku, kako bi uzgoj bio uspješan, potrebno je biljci osigurati osunčan i od vjetra zaštićen položaj.

Tijekom proljeća i ljeta stabalce je potrebno redovito zalijevati i gnojiti s gnojivima namijenjenim za agrume. Gnojenje i zalijevanje se redovno provodi sve do početka jeseni, nakon čega se smanjuje i zalijevanje i gnojenje biljke. Mlada stabla kumkvata zimi treba zaštititi od nepovoljnog utjecaja niskih temperatura zaštitnim mrežama. Osim toga, kumkvat možete unijeti u prostoriju da se skloni od zimskih utjecaja.

Potrebno je raditi i rezidbu. Na ovako malenom stablu to zaista nije zahtjevan posao. Potrebno je samo pripaziti i ukloniti suhe kao i suvišne grane koje rastu unutar krošnje. Rezidbu je najbolje raditi pred kraj zime, kada prestane opasnost od pojave niskih temperatura.

Razmislite o ukrašavanju svoga vrta ili balkona s ovom veoma zanimljivom i pomalo egzotičnom voćkom. Uz malo truda možete sebi i svojima osigurati svježe zalihe ovog ukusnog i jako zdravog ploda kumkvata.

Sadnja Kumkvat voća iz sjemena

Kumkvat možete posaditi iz sjemena, po uputama koje ćemo napisati u nastavku.

Prvo je potrebno da stratificirate sjeme, i to najmanje 2 tjedna prije nego ga zasadite. Nakon 2 tjedna, sjeme trebate zasaditi u pjeskoviti supstrat, da bi se lakše održala vlažnost podloge. Kada postavljate sjeme kumkvata, pazite da bude na dubini od oko 1 centimetra, jer će tada najbolje reagirati i izrasti će kumkvat sadnica. Kada sadite sjemenke kumkvata, temperatura neka bude oko 20 C stupnjeva, a lončanicu u kojoj je sjeme stavite na mjesto gdje dopire dovoljno dnevnog svjetla, ali ne direktno na jako sunce.

Vrijeme klijanja kumkvat sjemenki varira, i ovisi od više faktora. Uvjeti u kojem sjeme klija uvjetovat će klijanje, pa kumkvat možete očekivati u vremenu od jednog tjedna, pa sve do 2 mjeseca ili čak duže.

Kada sjeme proklija, i kada proviri malena sadnica, za što uspješniji razvoj biljke potrebno je koristiti ilovasto-humusno zemljište. Najbolje će uspjeti u takvom zemljištu. Kako se biljka razvija, osigurajte joj dosta sunca i umjerene vlage.

Kada kumkvat sadite iz sjemena, pazite da temperatura nikada ne pada do 10 C stupnjeva ili niže od toga.

Sadnice kumkvat voća

Osim sadnje iz sjemena, danas lako možete kupiti sadnice koje su već ojačale. Cijene sadnica variraju, ali su pristupačne i svatko sebi može kupiti sadnicu po povoljnim cijenama. Predlažemo da to i učinite, posebno ako imate prostora za kumkvat. Ova biljka je jako zahvalna, a pored svega i jako zdrava.

Ako se odlučite kupiti sadnicu kumkvata, odmah se raspitajte o načinu čuvanja biljke i potrebnoj njezi da bi što bolje uspjela i dala ukusne i zdrave plodove.

Ljekovitost Kumkvat voća

Osim što je jako zahvalna biljka, lako se uzgaja i lijepo izgleda u vrtu ili domu, kumkvat je i jako zdrav.

Zapravo, kumkvat je jako zdrav, baš kao i svi ostali citrusi. U nastavku ćemo napisati kada će vam kumkvat dobro doći i koje boljke može da otkloni.

Trebate znati da kumkvat obiluje vitaminima: A, B, C i E, te je bogat željezom, cinkom, fosforom, magnezijem i kalcijem. Ovo voće djeluje kao antioksidans, što bi značilo da nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, odnosno izbacivanju toksina. Na taj način kumkvat pomaže i prilikom mršavljenja, ako smo na dijeti i radimo redovno vježbe.

Kumkvat štiti probavni trakt – Od hrane sve počinje, i sa hranom sve završava. Redovnim konzumiranjem ovog citrusa, pomoći ćete vašem organizmu da izbaci višak iz debelog crijeva, što odmah smanjuje šanse za pojavu različitih oboljenja.

Kumkvat je voće koje može smanjiti povišen šećer u krvi – Posebno se preporučuje dijabetičarima, u svakodnevnoj prehrani, jer kumkvat voće na prirodan način smanjuje razinu šećera u krvi.

Štiti i jača imunološki sustav – Kako smo već prije spomenuli, Kumkvat je bogat vitaminima, a znamo da vitamini pomažu održavanju jakog imunološkog sustava.

Za bolji vid jedite kumkvat – Zbog velike količine vitamina A u sebi, kumkvat je jako dobar za vid. Preporučuje se osobama koje imaju oslabljen vid, i općenito bilo kakve probleme sa očima.

Jača koštanu masu – Kumkvat je bogat kalcijem, odnosno mineralom koji pomaže da izgradimo jake i elastične kosti. Zbog toga je dobar izbor osobama starije životne dobi, koje imaju tendenciju da im kosti oslabe.

Kumkvat nam daje energiju – Osim što jača imunološki sustav, kosti i poboljšava vid, kumkvat je jako dobar jer nam daje energiju. Zbog toga se preporučuje sportašima i inače fizički aktivnim osobama.

U kojoj god se skupini pronašli, ako imate priliku pojedite kumkvat.

Još bolje, ako ste u prilici zasadite sebi stablo ili dva – nevažno dali iz sjemena ili sadnice. Uživajte u svježem voću ili nekoj slastici od ukusnih plodova kumkvata.

Za kraj jedan ukusni recept

Osim što možete uživati u svježim plodovima, kumkvat možete iskoristiti za pripremu ukusne marmelade. Obradujte svoje ukućane slasnim zalogajima – marmeladom od kumkvata.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

  • 1 kg kumkvata
  • 60 dag šećera

Pripremite sebi marmeladu na sljedeći način: Prije upotrebe plodove kumkvata operite. Da podsjetimo, ovo zanimljivo voće ima plodove koji se slobodno mogu jesti neoguljeni. Kumkvat ima posebno sladak okus kore, pa je čak i preporučljivo da se ona iskoristi u jelima.

Unutrašnjost je kisela a koštice su prilično velike i gorke pa ih treba odstraniti. Narežite plodove poprečno i povadite koštice koje su se smjestile baš tu, po sredini ploda.

Kumkvate treba usitniti, pa vam predlažemo da iskoristite multipraktik. U lonac stavite voćnu kašu, dodajte šećer i kuhajte. Često miješajte, dok se šećer ne otopi i marmelada postane onako staklasta. Kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Na mokru krpu stavljajte pripremljene staklenke, napunite ih marmeladom do vrha, odmah zatvorite poklopcima s navojem i pustite ih da se polako ohlade.

Marmelada koju ste dobili treba da bude aromatična, ne previše slatka, s tračkom gorčine u sebi. Marmeladu konzumirajte kao i svaku drugu. Dobar tek!

Tags

Related Articles

Close

AdBlock je aktivan :(

Molimo vas isključite AdBlock kako bi podržali rad stranice i nastavili neometano surfati stranicom. Ako ste isključili AdBlock, osježite stranicu (F5 ili CTRL+R).