Ljekovita biljkaRecept

Recept: Iskoristite šipak sada u sezoni kada plod sazrijeva

Stiglo je vrijeme kada sazrijevaju plodovi šipka. Vrijedna namirnica popravit će vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje.

Ljekovitost šipka poznata je već stoljećima – pisali smo već o šipku (Granat jabuka), pa se podsjetite, ili nastavite sa čitanjem teksta. U nastavku ćemo napisati par jako zanimljivih recepata sa šipkom u glavnoj ulozi.

Prvo da opišemo plod šipka, i njegova ljekovita svojstva. Naime, pripisuju mu se antioksidativna, antikancerogena i mnoga druga svojstva. Posljednjih godina su ljekovita djelovanja i znanstveno dokazana, a svakodnevno se otkrivaju nove zanimljive stvari u vezi ove namirnice.

Biljka raste samoniklo u Iranu, a područje njezina rasta rasprostire se sve do sjevera Indije. Ljudi su donijeli šipak, pa se kroz povijest proširio po Mediteranu, današnjoj Armeniji, Turskoj i Kavkazu, a u doba kolonijalizma počela se uzgajati po svim kontinentima. Biljka voli suhu i toplu klimu. Unutar ploda tvrde kore (usplođa) kriju se sjemenke okružene sočnim mesom karakteristične crvene do crveno-ljubičaste boje. Bobice su slatko-kiselo-trpkog okusa koji osvježava i gasi žeđ, što je možda i glavni razlog velike popularnosti ovog ploda kroz povijest.

Šipak djeluje antibakterijski. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je  Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe. Djeluje i antikancerogeno, što je i dokazano brojnim istraživanjima koja su dala pozitivne rezultate kod raka dojke, prostate i raka pluća. Antikancerogeni učinak povezan je sa antioksidativnim učinkom šipka.

sok
Prirodni sok od šipka

Sok od šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Antioksidansi djeluju protiv štetnog utjecaja  slobodnih radikala koji uzrokuju rak, jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. U tom kontekstu se spominje punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sustavu i tako osnažuje organizam u obrani od karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja te alergijskih reakcija na hranu. Preporučuje se svim ljudima koji imaju disbalans lipida kolesterola u krvi.

Ulje sjemenki osobito blagotvorno djeluje na kožu, zbog čega se često koristi u kozmetičkoj industriji. Ulje šipka značajno usporava starenje kože i sprečava nastajanje bora. Koristi se kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti, kao i kod opuštene, umorne zrele kože s borama. Značajan učinak kod problematične kože s upaljenim aknama.

Šipak je također dobar za zdrave zube, jer sprječava nastajanje zubnih naslaga.

Kada smo napisali sve blagodati ovog ploda, vrijeme je da napišemo i koji recept – kako smo i obećali.

U nastavku pročitajte par zanimljivih recepata sa šipkom. Napravite sebi neko jelo ili sok od šipka.

Osvježavajuća salata sa šipkom

salata

Za ovu salatu će vam trebati sljedeći sastojci:

  • 3 kuhana krumpira
  • 3 kuhane mrkve
  • 3 kuhana jaja
  • 150 g mljevenih oraha
  • 200 g mladog kravljeg sira
  • 1 veći šipak
  • 250g majoneze
  • 2 češnja češnjaka
  • malo sjeckanog glavatog kupusa (150g)

Priprema salate: U majonezu umiješajte sitno sjeckan češnjak, pa u odgovarajućoj zdjeli redajte u slojevima nasjeckan kuhani krumpir – premazan  tankim slojem majoneze, sjeckanu mrkvu – premazati tankim slojem majoneze, sjeckana kuhana jaja, i njih preliti tankim slojem majoneze. Nakon toga dodajte mljevene orahe i na njih malo majoneze. Razmažite izgnječen sir, opet premažite majonezom i na kraju obilno zaspite zrnima šipka. Soljenje salate nije potrebno. U ostatak majoneza umiješajte šaku sitno sjeckanog kupusa i ukrasite salatu sa šipkom (ovaj vjenčić nije pitanje estetike, nego dobro izbalansiranog ukusa). Salata je bolja kad odstoji nekoliko sati. Za svečanije prilike je moguće salatu sa šipkom formirati u obliku torte.

Idemo sa jednim malo bolje poznatim receptom.

Napravite džem od šipka

Trebaju vam:

  • 3 kg zrelog šipka
  • 3 kg šećera
  • 2,5 l vode

Način pripreme: Očistite šipak i dodajte ga u proključalu vodu. Kuhajte oko 30 minuta, zatim propasirajte cijelu masu. Treba da se dobije tri litra tečnosti. Stavite na štednjak i postupno dodajte šećer. Kuhajte na jačoj temperaturi uz stalno miješanje kuhačom. Dužina kuhanja ovisi od gustoće mase, ali ako se pridržavamo mjere, biti će dovoljno 30 minuta. Vreli džem ulijte u zagrijane staklenke, pa ih nakratko stavite u mlaku pećnicu da se uhvati pokorica, a zatim ih izvadite. Kada se ohlade, prekrijte celofanom i dobro zatvorite.

Kolač od šipka

Osvježavajući kolač odličnog je okusa i jako je zdrav.

Sastojci:

  • 1 kg nemasnog svježeg sira
  • 20 dag šećera
  • 4 jaja
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 180 ml ulja
  • 20 dag sirnog namaza
  • 4 žlice kakaa
  • 12 žlica sirupa od šipka
  • 3 listića želatine

Priprema: Nemasni svježi sir, šećer, jaja, puding, ulje i sirni namaz dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu podijelite u dva dijela. Jednom dijelu dodajte 4 žlice sirupa od nara a drugom kakao. Dobro izmiješajte obje smjese, te ih zatim naizmjenično lijevajte u lim. Pecite oko 50 minuta na 180C. Želatinu potopite u hladnu vodu dok se ne omekša. Ocijedite  je i dodajte sirupu od nara kojeg ste prethodno razrijedili s 15 ml vode i zagrijali. Miješajte dok se sok ne učvrsti. Prelijte preko kolača i ostavite barem 2 sata u hladnjaku prije posluživanja.

Prirodni sirup od šipka

Od šipka osim ukusnih džemova, likera, čajeva i marmelada možemo napraviti i sirup. Sirup se može napraviti i od ljutog i od slatkog šipka, kojeg je najprije potrebno dobro očistiti.

Nakon što ste očistili negdje oko 1 kg šipka, stavite ga u posudu i pospite šećerom. Dodavanjem sloja po sloj bobica šipka, dodajte i šećera po njima. Nakon što ste sve očistili, ostavite sve tako u posudi preko noći. Sutradan je potrebno sve pomiješati te pustiti još koji sat da odstoji, pa onda samljeti u blenderu, mlinu za meso ili multipraktiku.

Sada ste dobili tekućinu te ostatke od bobica što ćete razdvojiti na način da procijedite kroz cjedilo u pasterizirane boce.

Sada je sirup od šipka gotov, a preporučuje ga se rijediti s vodom pri piću. Osim za piće, jako je dobra varijanta za začin kod voćnih salata. Osim što ga nećete moći prestati piti zbog odličnog okusa, sirup od šipka je i izrazito zdrav, jednako kao i šipak koji jedete kao voće.

Domaći liker od šipka

Za pripremu likera ne treba vam puno. Slijedite kratke i jednostavne upute.

Uzmite 1 kg šipaka, 1 litru domaće lozovače i 450g šećera. Očistite šipke tako da ih prepolovite nožem pa onda tučete drvenom kuhačom, Koštice šipka, rakiju i šećer spojite i začepite. Uz povremeno mućkanje za četiri tjedna imati će te odličan liker od šipka.

Tags

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker