Kako liječitiZdravlje

Ljekovite biljke koje štite zdravlje ženskih reproduktivnih organa

Mnogi ginekološki problemi ne bih se ni pojavili ili bih se lakše liječili da koristite samo tri ljekovite biljke koje jako dobro uspijevaju u našim krajevima.

Koje su to biljke, koje jako dobro štite zdravlje ženskih reproduktivnih organa?

Vrkuta, virak ili Gospin plašt – Poznavatelji ljekovitog bilja iznimno cijene vrkutu (Alchemilla vulgaris) zbog ljekovitog, protuupalnog djelovanja na ženske reproduktivne organe. Ako vas muči li pojačano lučenje sekreta i imate bolne, neredovite menstruacije, pijte čaj od ove biljke. Piju je najčešće žene u klimakteriju, ali će pomoći i mlađim ženama, uključujući i onima u pubertetu. Osim za ginekološke probleme, vrkuta se u obliku obloga koristi za liječenje rana, a djeluje i kao čaj za mršavljenje.

Ipak, neki travari upozoravaju da je osobe osjetljive na žuč, želudac ili jetra ne bi trebale piti jer sadrži puno tanina. Može dovesti i do pretjerano tvrde stolice, stoga ne pretjerujte s dozama. Ne čupajte je jer je riječ o trajnici, a ljekovito je ionako lišće koje možete brati bez da oštetite čitavu biljku.

Rusomača – Najpoznatija je kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, uključujući i ono tijekom mokrenja, ali i kod prejake menstruacije. Naime, aktivne tvari u ovoj dragocjenoj biljci stežu krvne žile. Rusomača (Capsella bursa pastoris) djeluje dobro i na mišiće maternice i peristaltiku crijeva, tako da olakšava trudove i porođaj. Na glasu je i kao sredstvo za reguliranje krvnog tlaka, kako niskog tako i visokog. Najčešće se koristi u mješavini s drugim ljekovitim biljem. U kombinaciji s vrkutom odlično ublažava ginekološke probleme. U Kini, Japanu i Koreji dio je mnogih lokalnih specijaliteta.

Stolisnik – Ova biljka koristi se protiv gotovo svih bolesti. Nema te boljke za koju vam ne bismo mogli preporučiti Achillea millefolium, odnosno stolisnik. U mješavini s kamilicom, kaduljom i koprivom koristi se i protiv bijelog pranja u žena. Mlakom čajnom mješavinom ispire se rodnica. Ista mješavina ili mješavina stolisnika i dviju gore navedenih biljaka može se i piti kao protuupalno sredstvo za smirivanje ginekoloških problema. Čaj pijte mlak i polako.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close