Ljekovita biljkaSavjeti

Ljekoviti pripravci od koprive – Kako se koristi u liječenju?

Ovu priliku koristimo da Vam pokažemo kako se pripremaju neki najpoznatiji prirodni i ljekoviti pripravci od koprive.

Kopriva je jako ljekovita, o tome smo već pisali, pa ni ne čudi da se od nje prave mnogobrojni prirodni preparati za liječenje mnogih tegoba.

Primjenjuje se za zdravlje kose u obliku tinkture, koju je lako napraviti od korijena koprive, koju ćete iskopati u proljeće ili jesen.

Kopriva je jako korisna za bolesti krvnih žila, pa se pokazala kao dobar lijek protiv mnogih bolesti povezanih sa krvotokom. Ukoliko imate grčeve, oni mogu ukazivati na lošu cirkulaciju, gdje će se kopriva iskazati kao jako efikasan lijek. Kod takvih simptoma preporučuje se kupka sa koprivom.

Kupka se također preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu i okupajte područje srca sa toplim čajem od koprive. Dok to radite, nježno masirajte područje srca.

Kopriva je dobro poznata biljka kod nas, jako je ljekovita a često se koristi i u kuhinji. Pročitajte malo o ljekovitim pripravcima od koprive.

Kako pripremiti čaj od koprive – Na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna žličica koprive (lišća i stabljika). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta. Procijedite i čaj popijte u malim gutljajima.

Priprema tinkture od koprive – U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenu bocu.

Prelite sa osamdeset postotnim alkoholom. Ostavite bocu na toplom mjestu 14 dana i povremeno ju protresite. Procijedite kroz filtar za kavu, stavite u boce i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

Priprema kupke od koprive – Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i uljite u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba biti ugodno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se tuširati, samo se lagano obrišite sa ručnikom. Budite na toplom još bar sat vremena.

Kupka za noge – Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i stabljika koprive i namočite preko noći u 5 litara hladne vode.

Slijedeći dan to zakuhajte i pustite da se ohladi. Ovu otopinu možete koristiti 2 puta kao kupku za noge.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close