Ljepota

Kopriva je odlična biljka za ljepotu tijela

Osim što je izuzetan prirodni lijek, kopriva se pokazala jako dobrom biljkom za njegu kože i kose. Često se koristi za izradu prirodnih preparata za ljepotu tijela.

U nastavku ćemo napisati na koji način vam kopriva može pomoći u njezi tijela i kose. Spomenut ćemo par recepata, pa možda i vi sebi pripremite neki od njih.

Ima pozitivan utjecaj na kožu i kosu

Kopriva

Mnogi preparati za njegu kože u trgovinama zdrave hrane često navode koprivu kao glavni sastojak. Budući da je kopriva i prirodni antiseptik, čaj je dobar i za ispiranje i parenje kože lica.

Jednaki učinak kopriva ima i na cijelo tijelo, od kose do nogu. Kopriva je korisna i za ozljede kože. Jaki čaj od koprive ili fini prah od suhe koprive dobra su sredstva za tretiranje uboda, te za manje posjekotine i opekline.

Za mladolik izgled pripremite kupku za tijelo

Sakupite pola kilograma svježe ubrane koprive skupa s korijenom. Stavite u veći lonac (od 5 litara), i prelijte uzavrelom vodom. Ostavite da odstoji oko pola sata. U međuvremenu, napunite dobro kadu zagrijanom vodom. Koprivu procijedite i ulijte u kadu. U tako pripremljenoj kupki provedite petnaestak minuta, a zatim izađite i onako mokri obucite mantil za kupanje i mirujte u toploj prostoriji još nekih sat vremena. Kupka će djelovati umirujuće i dobro za kožu.

Njega kose uz pomoć koprive

Protiv opadanja kose i peruti korisna je tinktura od korijena koprive. Dvadeset kapi alkoholne tinkture razmutite u decilitru vode i vrhovima prstiju utrljajte u vlasište. Ostavite da djeluje najmanje pola sata pa kosu operite, opet blagom kupkom od koprive ili neutralnim blagim medicinskim šamponom.

Za jačanje korijena i poticanje rasta mlade kose korisna je i svojevrsna tinktura u obliku mješavina jakog čaja od koprive i jabučnog octa. Uzmite 1 dkg suhog lista ili 5 dekagrama svježe ubranog lista koprive, prelijte s pola litre ključale vode i ostavite da pokriveno odstoji 15 minuta. Procijedite i dodajte dva decilitra prirodnog jabučnog octa. Dobro umasirajte u vlasište sat vremena prije pranja kose. Kosu operite blagom kupkom od koprive ili neutralnim blagim medicinskim šamponom.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker