Ljekovita biljkaPrirodni lijekovi

Maslačak salata i prirodni lijek – Ukusno i jako zdravo

Na sreću maslačak svugdje raste. Ova biljka je jako rasprostranjena, a to je dobro jer je maslačak odličan kao salata, a koristi se dugo kroz povijest i kao prirodni lijek.

Smatra se korovom baš zbog toga što samoniklo raste gdje god se pojavi sunčana površina. Ukrašava zelena polja svuda oko nas.

Maslačak ima jako upečatljive žute cvjetove, koji rastu na krajevima dugačkih stručaka. Svi smo se kao djeca susreli sa ovom biljkom, puhali suhe sjemenke i gledali ih kako lebde na laganom povjetarcu. Na taj način biljka i širi svoje sjemenke, uz pomoć vjetra koji ih nosi zahvaljujući gustim i laganim završetcima koji tvore neku vrstu lebdećeg padobrana.

Klima u kojoj smo i mi smješteni jako dobro pogoduje rastu ove biljke. Često viđamo maslačak po livadama, u parkovima, i vrtovima te uz seoske putove. Dobro uspijeva i u visokim krajevima samo mu je tada rozeta znatno manja.

Ova ljekovita biljka ima zaista široku primjenu. Od maslačka, u ljekovite svrhe, koristimo sve dijelove biljke. Čaj se priprema od korijena, od cvjetova radimo prirodni sirup a listove jedemo kao osvježavajuću i jako zdravu salatu.

Čaj pripremamo od korijena maslačka

Čaj od korijena maslačka jako dobro djeluje na jetra i želudac. Neki tvrde da se uz pomoć šest šalica čaja od korijena ove biljke, na dan, može izliječiti hepatitis. Čaj je dokazano dobar za liječenje probavnih tegoba, za bolje lučenje žuči i smanjivanje povišenog krvnog tlaka.

Ako želite redovno piti čaj od korijena maslačka, preventivno, slobodno na dan popijte šalicu čaja pripremljenu od pola žličice sušenog korijena. Korijen biljke možete i sami pripremiti, sitno narezati, osušiti i samljeti. Najbolje je korijen sakupljati kada biljka nije u punom cvatu, a to znači u rano proljeće ili kasnu jesen.

Cvjetovi i stabljike maslačka rastvaraju žuč

Ovi dijelovi biljke jako dobro djeluju na rastvaranje žuči, te reguliranje metabolizma i pročišćavanje krvi. Od cvjetova maslačka se može izraditi prirodni sirup.

Od cvjetova radimo i ljekoviti čaj. Cvjetove uberete i osušite na zraku. Kada se svjetovi osuše možete ih koristiti za pripremu čaja, koji slobodno možete piti svaki dan. Čaj slobodno zasladite medom, ali tek kada se malo ohladi.

Želite isprobati salatu od maslačka?

Salata od maslačka je možda i najbolji način da se upoznate sa ovom biljkom. Prije nego krenete sa pripremom čaja od cvjetova ili korijena biljke, možda da pokušate pripremiti sebi i svojima osvježavajuću salatu od listova maslačka. Salata se jednostavno priprema, listove uberite, operite hladnom vodom i tako očišćene začinite kako to radite i sa zelenom salatom.

Salata od maslačka je jako zdrava, dosta slična zelenoj salati s tim da je malo gorka. Takav okus dolazi od sokova koji se nalaze u lišću, ali sadrže mnoge ljekovite spojeve. Ako želite ublažiti gorčinu, predlažemo vam da list sakupljate u proljeće kada je količina soka znatno manja.

Zanimljivo je da list maslačka u sebi sadrži znatno veće količine vitamina i minerala nego što je to slučaj kod špinata i rajčice. U listovima maslačka pronalazimo vitamine A, B2, C, D, i G, te minerale kao što su kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.

Odličan je prirodni diuretik pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima i mokraćnim organima.

Zbog jako bogatog nutritivnog sastava, listovi maslačka se preporučuju kao dodatak prehrani kod trudnica i za žene u menopauzi. Inače se maslačak često koristi za liječenje raznih ženskih oboljenja, posebno za prevenciju i liječenje oboljenja dojki, pojave cista i u slučaju problema sa dojenjem.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close