SavjetiVijesti

Najbolji način da utvrdite je li jaje svježe ili staro?

Sigurno ste se dosta puta zapitali dali je jaje svježe ili je pak staro? Ako nemate svoje koke ili provjerenu  osobu za nabavku jaja, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da jaja kupujete u supermarketima.

To nije loše, no ipak niste 100 posto sigurni koliko su ta jaja svježa i sigurna. Ni to više nije problem, jer koliko su svježa možete saznati u svega nekoliko sekundi, ako isprobate ova tri testa.

Uz pomoć tri jednostavna testa, koje prenosi portal dnevnik.hr, otkrijte koliko su vaša jaja svježa i spremna za korištenje. Prvo u duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i promatrajte što se događa.

Svježe jaje u potpunosti će potonuti i ostati na dnu. Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini, dok su jaja koja plutaju na površini vode rizična za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.

U drugom testu jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.

Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti svježe i dobro za konzumaciju. A ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Za treći test pripremite jaje i veliki, bijeli tanjur. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjur i promotrite njegov izgled.

Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svježe. Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak je proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju. No ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close