IshranaZdravlje

Namirnice koje uspješno reguliraju kolesterol

Gotovo 15% američke populacije ima povišenu razinu kolesterola što dovodi do povećanog rizika za moždani udar, bolesti srca i mnoge druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Saznajte još neke detalje u vezi kolesterola.

Koje nam namirnice pomažu da smanjimo razinu kolesterola u krvi?

Mnogi, zbog toga, koriste lijekove, no nedavna istraživanja su pokazala da dugoročno korištenje takvih lijekova može predstavljati ozbiljan rizik. Uzimanje lijekova za svaki zdravstveni problem ukorijenjeno je u zapadnoj kulturi. Međutim, rješenje je kao i uvijek – u prirodi.

Zdrave namirnice su ustvari prirodni lijek koji nam pomaže da sačuvamo zdravlje, te spriječimo moguću pojavu moždanog udara.

Što je kolesterol zapravo? To je voštana tvar koja se dobiva iz različitih prehrambenih namirnica – prvenstveno mesa i povrća. Neki kolesterol je dobar za tijelo jer igra važnu ulogu u vezi apsorpcije vitamina i minerala. Ali prevelike količine određene vrste kolesterola mogu se nakupljati na stjenkama krvnih žila i pritom smanjuju protok krvi te mogu uzrokovati ugruške. Visoka razina kolesterola može se regulirati samo s nekoliko promjena u prehrani. Stoga donosimo 5 namirnica koje uvelike pomažu u regulaciji kolesterola.

Grah – prilično je učinkovit u smanjenju razine LDL kolesterola koji je štetan. Nedavna studija iz Kanade pokazala je da već mala količina graha, slanutka ili leće, ako se uzima svaki dan, može sniziti razinu kolesterola za 5%. Naime, grah je pun topivih vlakana koja pomažu ukloniti LDL iz krvi.

Zob – kao i grah, i zob sadrži vlakna za uništavanje LDL kolesterola. Preporučuju se zobene pahuljice jer samo šalica i pol njih pomaže. S tom količinom pahuljica dobiva se oko 6 grama vlakana. Stručnjaci preporučuju 10 grama dnevno za učinkovito smanjivanje kolesterola.

Čaj – ako više volite napraviti promjene u piću umjesto hrani onda je čaj idealan za vas. Najzdraviji su zeleni i crni čaj. Sadrže značajnu količinu antioksidansa koji se nazivaju polifenoli koji mogu pomoći i u obrani od nekih vrsta raka.

Maslinovo ulje – jedan od zaštitnih znakova mediteranske kuhinje pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba. Iako je to masnoća, može značajno pomoći u borbi protiv kolesterola. Dovoljne su tek 2 žlice maslinovog ulja na dan kako bi se iskoristile njegove prednosti.

Riba – masna riba poput lososa, skuša, sardine i tune bogata je omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za srce i dokazano smanjuju krvni tlak. Ako ne volite ribu, možete koristiti tablete s omega 3 masnim kiselinama.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close