Prirodni lijekoviRecepti

Napravite prirodni lijek od đumbira, limuna i bijelog luka

Naučite kako da pripremite đumbir sa medom, limunom i bijelim lukom. To je jako efikasan prirodni lijek koji će vas sačuvati od viroza.

U vrijeme viroza, pa čak i malo prije, jako je važno ojačati imunitet i sačuvati snagu organizma da se lakše izbori protiv raznih napasnika.

Kako smo već i prije, jako puno puta napominjali, ne treba uvijek trčati po lijekove. Nekada se uz malo truda može napraviti odličan prirodni lijek.

Prirodni lijek ima daleko bolje djelovanje na organizam općenito, a također je efikasan i protiv bolesti. Važno je samo znati odabrati namirnice i na vrijeme reagirati.

U nastavku ćemo spomenuti jedan ukusan, jako efikasan prirodni lijek od đumbira i meda. Ne trebamo posebno spominjati ljekovite karakteristike ovih namirnica, za njih već znate.

Ako vas zanima još članaka na temu primjene đumbira u liječenju pročitajte članke:

Sami uzgojite korijen đumbira

Đumbir je dobar za lakšu probavu

Za dobru probavu napravite napitak od đumbira

Kako se pravi ovaj prirodni lijek?

Uzmite 500 grama kvalitetnog domaćeg meda i jednu praznu staklenku od 700-800 ml. Pored toga uzmite i 2 srednja ili 1 veći korijen đumbira, sok od 1 limuna ili cijeli limun isječen na kriške te 3 do 4 češnja bijelog luka.

Naribajte korijen đumbira, oguljen naravno, iscijedite sok od limuna ili plod limuna narežite na ploške te sitno nasjeckajte bijeli luk.

Sve to stavite u staklenku sa medom, ali ne punu. Najbolje napuniti malo više od polovine staklenke, jer će limun i đumbir ispustiti sok.

Ostavite sastojke da odstoje jedan dan, a kada se količina u staklenci umirila dopunite ju do kraja sa medom.

Ako ste bolesni, uzimajte po 3 žlice lijeka dnevno. Za prevenciju i jačanja imuniteta, dovoljno je 1 do 2 žlice lijeka dnevno.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close