IshranaRecepti

Napravite sebi jedan od najzdravijih namaza na svijetu

Često vam predstavljamo neke zdrave recepte, pa evo još jednoga. Naučite kako da napravite sebi ovaj jako zdravi i ukusni namaz.

Riječ je o jako poznatom namazu od slanutka, odnosno humusu.

Humus je jako popularan na bliskom istoku, ali se zbog svog okusa i nutritivnih kvaliteta proširio po svijetu.

Da bi i Vi uživali u dobro pripremljenom jelu od slanutka slijedite recept. Radi se o bliskoistočnom specijalitetu kojeg u izvornom obliku možete probati u libanonskim restoranima, ali ga i vrlo brzo i jednostavno možete napraviti i kod kuće.

Kako se radi humus? Evo recepta!

Sastojci koji su potrebni za pripremu humusa su: 2 žlice sezama, 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak, 200 g kuhanog slanutka (konzerva), 2-3 žlice limunova soka, 2 češnja češnjaka, 50 ml maslinova ulja, 1 žlica nasjeckanog peršina i pola žličice mljevenog papra.

Priprema ovog ukusnog namaza nije previše komplicirana. Slijedite naše upute.

Sezam popecite na tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici ili mikseru za kavu.

Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i malo ohladite. Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete jednoličnu smjesu.

Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.

Dobili ste jako ukusan i zdrav namaz od slanutka. Još Vam preostaje da pročitate tekst do kraja, da vidite koje su nutritivne vrijednosti slanutka.

Slanutak je energetski visokovrijedna namirnica. U 100 grama ima 364 kcal, a od toga 19,3% proteina, 6,04% masti, 60,65% ugljikohidrata, 17,4 g dijetetskih vlakana i 10,7 grama šećera.

Također, izvrstan je izvor minerala, jer u njemu pronalazimo mangan, fosfor, željezo, magnezij, cink, selen i kalcij.

Od vitamina značajnije su prisutni vitamini B kompleksa, pa onda slijede tiamin, pantotenske kiseline i folne kiseline, a dobar je izvor riboflavina i niacina.

Zbog svega navedenoga, ali i jednostavnosti pripreme, odlučite se za humus i uvjerite se zašto se ovaj namaz smatra jednim od najfinijih namaza na svijetu.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close