IshranaZdravlje

Naučite kako da ojačate vaš imunitet

Zima je već pri kraju, no to ne treba značiti da ne trebate misliti o vašem zdravlju, odnosno o sprečavanju sezonskih bolesti koje vas mogu dočekati u zimskom periodu.

Da bi ljeto dočekali što spremniji, i bez ikakvih bolesti potrudite se i pomognite vašem tijelu da se odupre napadima iz vana.

Loša prehrana i pretjerano konzumiranje alkohola oslabljuju imunološki sustav, no postoje načini za njegovo poboljšanje. Na vama je da se uz pomoć ovih metoda oduprete mogućim bolestima koje vrebaju.

Da ostanete zdravi predlažemo vam da jedete meso. Dovoljan unos proteina, voća i povrća, najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso imaju slabiji imunitet. Dakle, ojačajte vaš imunitet ukusnim mesnim zalogajima.

Jako je važno da utoplite nos. Znanstvenici vjeruju kako je posebno važno ne nahladiti nos, jer je nos prva linija obrane imunološkog sustava u čovjeka. Smrzavanje nosa usporava funkciju dlačica koje sprječavaju ulazak bakterija i virusa u organizam.

Nemojte se oslanjati na velike količine komercijalnih vitaminskih dodataka. Gutanje velike količine vitaminskih pripravaka vjerojatno neće smanjiti šanse infekcije. Mnogo je važnije zdravo se hraniti i u prehranu uvesti namirnice bogate vitaminima. Ako vas zanima koje su to namirnice koje vam mogu pomoći da ojačate imunitet, predlažemo vam da pročitate ovaj članak.

Za dobar, jak i zdrav imunitet dobro je piti jogurt. Dnevna doza probiotika, odnosno prijateljskih bakterija, smanjit će rizik prehlada, kao i njihovo trajanje. Njemačka istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija probiotika smanjuje trajanje prehlade za čak dva dana. Spomenuli smo i to već prije, pa ako vas zanima slijedite poveznicu.

Na kraju ono najslađe – Vodite ljubav. Dobar seks osigurava zavidno tjelesno zdravlje, pa ljudi koji imaju aktivan seksualni život imaju jači imunitet od onih koji žive u svojevrsnom celibatu. Stručnjaci savjetuju vođenje ljubavi jednom ili dvaput tjedno. Oni smatraju da se na taj način povisuje količina antitijela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Ta vas antitijela mogu zaštititi od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je sudjelovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav, jednom ili dvaput tjedno, imali su višu razinu lgA od osoba koje su apstinirale ili vodile ljubav manje od jednom tjedno. Ovaj savjet, ako i nije istinit, svakako ga možete isprobati, vjerujemo da nećete požaliti.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close