Ljekovita biljkaSavjetiZdravlje

Neugodna nadutost rezultat zarobljenih plinova – Kako izbjeći ovu pojavu?

Osobe koje se muče s nadutošću najčešće smatraju kako imaju lošu probavu. Istina je da probavljanje hrane može biti otežano. Uzrok može biti neprimjerena prehrana, teška masna, slatka ili slana hrana te previše kofeinskih i gaziranih napitaka, dakle sve što uzrokuje žgaravicu. Nedovoljno prožvakana hrana također ne izaziva dovoljnu produkciju probavnih enzima.

Nadutost se može javiti zbog više razloga, pa ćemo spomenuti neke.

Kod nekih ljudi kroz prirođeno duže crijevo hrana duže putuje pa bakterije u crijevima zbog zadržavanja hrane imaju dulje vrijeme da stvore plinove.

Jedan od plinova koji se najčešće stvaraju u crijevima uzrokujući nadutost je etanol. Dok zarobljeni plinovi ne izađu, olakšanja nema, no učinkovita je pomoć konzumacija više probiotičkih bakterija iz jogurta ili u gotovim pripravcima.

Nedostatak cinka može biti razlog nadutosti – Korisno je i unošenje dovoljne količine cinka, minerala kojega u obilju sadrže bademi, marelice i puretina.

Manjak cinka, naime, smanjuje kvalitetu probavljanja proteina.

Ako patite od nadutosti vodite računa o tome da dugo i dobro sažvačete svaki zalogaj, a pri pijenju nemojte se služiti slamčicom jer ćete tako gutati zrak.

Prirodna sredstva protiv nadutosti i zarobljenih plinova

Možete isprobati i neka provjerena prirodna sredstva protiv nadutosti. Osim što pospješuju probavu masti, plodovi kima (Carum carvi) najbolje su biljno sredstvo protiv nadutosti, napinjanja te grčeva u želucu i crijevima. Zgnječite jednu čajnu žličicu kima i prelijte s 3 decilitra kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedite. Napitak se uzima 2-3 puta na dan. Dodaje se i u variva poput kupusa i kupusnjača. Korijandar i kardamom, uz paprenu metvicu, također se odavno koriste protiv nadutosti. Čajna žličica kardamoma (Elettaria cardamomum) također se malo zgnječi i prelije sa 2,5 decilitra vruće vode. Nakon 10 minuta napitak treba procijediti i piti u malim gutljajima kroz dan.

Čaj od sjemenki korijandara (Coriandrum sativum) priprema se na isti način, samo treba odstajati 15-20 minuta prije cijeđenja.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close