Ljekovita biljkaZdravlje

Nimalo dosadno povrće – Poriluk

Poriluk je korisno povrće, a za njega se kaže da jako dobro čisti organizam. Poriluk je u nekim krajevima poznat i kao prasa, pa da ne dođe do zabune, pričamo o istom povrću.

Poriluk je stara kultivirana biljka iz porodice ljiljana.

U najbližem srodstvu s porilukom nalaze se crveni i bijeli luk, te ostale vrste luka. Poriluk, odnosno prasa je uzgajana još davno kroz povijest, točnije ovu povrtnu biljku su uzgajali stari Egipćani, Grci i Rimljani te je već tada poriluk bio cijenjen ga kao ljekovita biljka.

Kada opisujemo poriluk, onda kažemo da je riječ o biljci koja ima dugačke, zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk može narasti i do veličine od pola metra, a podzemni dio bijele je boje, mesnat i zadebljao. U rano proljeće ovo povrće se koristi za pročišćavanje organizma i obnavljanje crijevne flore, a vrhunac doživljava u rano ljeto kada razvija najbolju aromu i najnježnije listove.

Gdje kupiti poriluk i kako ga pripremiti? Poriluk se može naći na gotovo svakom placu, a ukoliko želite domaći poriluk onda vam savjetujemo da ga kupujete u proljeće i ljeto. Poriluk je dostupan tijekom cijele godine, ali onaj iz uvoza za koji niste sigurni u njegovu kvalitetu i način uzgoja. Vratimo se na poriluk uzgojen u našim susjednim vrtovima i oranicama. Dakle, kada birate poriluk trebate znati da zimski poriluk sadrži manje arome nego rani ljetni, ali je i on jako preporučljiv. Pri kupovini obratite pažnju na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni, gotovo zatvoreni. Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristiti, a ukoliko ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u pretincu za povrće hladnjaka ili na hladnom mjestu nekoliko dana. Ovo visokovrijedno povrće zbog svojih korisnih sastojaka može biti i glavno jelo na stolu.

Upotreba poriluka u kuhinji – Poriluk je namirnica koja se može pripremati svakodnevno, i to na razne načine. Ipak, poriluk se najčešće kuha i poslužuje s dodatkom maslinovog ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak salatama, umacima te juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji sa slaninom, šunkom, jajima, puževima, ribom ili gljivama. Pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i prezlom ili nadjeven s topljivim sirevima.

Spomenuli smo da je poriluk ljekovita biljka, pa da se malo osvrnemo i na tu temu

Poriluk je jako dobar jer čisti crijeva, a djeluje čim ga pojedete. Poriluk naime čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica koje su uzročnici raznih tegoba. Poriluk je dobar jer učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola. Poriluk dobro utječe na izlučivanje mokraće, obnavlja crijevnu floru te pomaže u detoksikaciji organizma. To još nije sve jer, poriluk ima blago laksativno djelovanje a djeluje preventivno i protiv hemoroida.

Što kažu nutricionisti za poriluk? Poriluk je odličan izvor mangana, koji je jako važan za plodnost, rad mozga i jake kosti. Iako se kuhanjem i pečenjem razina spomenutih nutrijenata smanjuje, poriluk je i dalje zdrava namirnica. Poriluk svojim sastavom štiti naš organizam od malignih oboljenja, a važno je napomenuti da se taj sastav neće uništiti kuhanjem, no u ovom slučaju je jako važno povrće staviti u vruću vodu umjesto u hladnu. Sulfidi koji se stvaraju rezanjem poriluka obaraju krvni tlak, oni štite srce i krvne sudove te snižavaju razinu kolesterola.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close