Mame i bebeSavjeti

Par savjeta za dobar san za vrijeme trudnoće – Trudnicama često nedostaje sna

Gorušica, grčevi u nogama, neudoban položaj, često prekidaju san buduće mame. Da bi trudnica mirno provela noć, pored udobnog kreveta i jastuka neophodno je da pronađe i adekvatan položaj za spavanje.

Ugodno spavanje u trudnoći može biti zaista teško.

Kako trudnoća napreduje, problem može biti sve više izražen, pa određenom broju trudnica nedostaje kvalitetnog sna, što za posljedicu ima veliki premor i nervozu.

Trudnicama se ne preporučuje spavanje na leđima nakon trećeg mjeseca. Naime, težina djeteta i materice pritišću glavnu venu koja vodi krv iz donjeg dijela tijela do srca. Zato ležanje na leđima može da prouzrokuje vrtoglavicu, preznojavanje i lupanje srca, pa i gubitak svijesti.

Malo žena može da leži na leđima u posljednjim mjesecima trudnoće, pa na položaj treba pripaziti tijekom drugog tromjesečja, a kasnije će tijelo samo diktirati moguće položaje. Spavanje na leđima razlog je češćem mokrenju tokom noći.

Taj položaj nekada može da bude mnogo drugačiji od onog koji ste zauzimali dok niste bili trudni. Ma koliko čudno djelovao položaj koji zauzimate, najvažnije je da tijekom noći dobro spavate. A to je dobro i za bebu.

Evo nekoliko savjeta koji mogu da vam pomognu da udobno prespavate cijelu noć

Kada god možete izbjegavajte stresne situacije tijekom dana. Idite na sate psihofizičke pripreme i naučite tehnike opuštanja, ako vas muči gorušica izbjegavajte obilne obroke pred spavanje, jedite češće, a manje obroke tijekom dana, dovoljno voća i povrća. Izbjegavajte kavu i kola napitke, jer možda nećete moći da zaspite od previše kofeina.

Izbjegavajte vježbanje ili lijeganje u krevet neposredno poslije jela. Kratkotrajno opuštanje u toploj vodi (vodite računa da nije previše topla), i šalica toplog mlijeka, garantiraju brz san, čitanje knjige ili gledanje opuštajućeg filma također uspavljuju. Kako vam stomak bude rastao tako će vam biti sve teže da nađete udoban položaj za ležanje i spavanje. Postoje specijalni, duguljasti, jastuci koje možete da stavite između nogu i ispod stomaka, i da ih bukvalno zagrlite. Bit će vam mnogo udobnije.

Mnoge trudnice imaju probleme sa grčevima u nogama koji ih neprijatno iznenade (i probude) u toku noći. Preventiva za ovu pojavu je da pred spavanje držite noge podignute u vis, a ukoliko vas uhvati grč prste na stopalima povlačite ka sebi. Pamučna posteljina, udoban bebi dol ili spavaćica i prigušeno svjetlo učinit će da se osjećate opušteno i da brzo utonete u san.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close