Prirodni lijekoviRecepti

Pomoću čaja liječite ciste na jajnicima – Narodni lijek koji uklanja ciste

Ciste su tvorevine ispunjene tečnošću, kašastom ili tvrdom materijom. Obično su ciste dobroćudne tvorevine (ne rastu diobom stanica) i mogu se pojaviti na jednom ili oba jajnika.

Jajnici kod žena luče ženske spolne hormone (estrogen i progesteron) i u njima se nalaze nezrele jajne stanice, koje sazrijevaju tijekom reproduktivnog perioda žene, sve do menopauze. Svakog mjeseca sazri jedno, a vrlo rijetko dva jajašca. Zrela jajna stanica kod žene se nalazi u “cisti” veličine oko 22 mm u prosjeku, a stručno se naziva folikula.

Cista obično nastaje kada prilikom ovulacije ne dođe do pucanja te folikule i oslobađanja jajne stanice (to je tzv. folikularna cista). Uzrok ne pucanja folikule vjerojatno je nedovoljno zrela jajna stanica.

Jajnik je okružen čvrstom zaštitnom jajnom čahurom koju cista svojim rastom isteže (obično cista naraste do 5 cm) i tako dolazi do jakih bolova u donjem djelu trbuha. Ova vrsta cisti se medicinski naziva funkcionalna cista i najčešće nastaje poslije hormonske ili biljne terapije (koja izaziva pucanje folikule), brzo nestaje, a javlja se obično između tridesete i četrdesete godine života žene. Postoje i nefunkcionalne ciste na jajnicima žene i one nastaju razmnožavanjem stanica (najčešće od stanica površinskog epitela jajnika), većinom su dobroćudne, ali mogu biti i zloćudnog karaktera i obično se javljaju poslije pedesete godine života žene.

Razlozi i uzroci koji mogu dovesti do pojave cista na jajnicima žene

Upalni procesi i česte vaginalne infekcije, hormonalni poremećaji koji dovode do nepotpunog sazrijevanja jajne stanice, stres koji direktno utječe na izazivanje hormonskog poremećaja, ishrana koja također utječe na izazivanje hormonskog poremećaja, te određene cirkulatorne smetnje u krvotoku organizma.

Simptomi

– neredovna i bolna menstruacija,

– poremećaj probave i otečenost stomaka,

– jaki bolovi u donjem dijelu stomaka zbog uvrtanja i krvarenja cisti,

– ako je cista većih razmjera ona vrši pritisak na bešiku i crijeva, tako da uz jake bolove dolazi do učestalog mokrenja, poremećaja rada crijeva i neredovne stolice. Takve ciste se obično moraju kirurški odstraniti.

Recepti protiv cista na jajnicima

Recept za ispiranje: Po žlicu lista bokvice, podubice, kupine, nevena i ružmarina izručiti u litru ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procijediti i ispirati dva puta u toku dana sa po pola litra tečnosti svaki drugi dan.

Čaj kod funkcionalnih cisti: Po jednu žlicu kantariona, peršina, kamilice, peteljke trešnje ili višnje, žalfije i macine trave pomiješati, a zatim polovinu te mješavine izručiti u 750 ml ključale vode, dodati pola žličice đumbira i pet čena karanfilića, poklopiti i ostaviti jedan sat da se ohladi. Procijediti i dodati dvije žlice pravog meda. Čaj popiti u toku dana, što češće, u gutljajima. Čaj piti do poboljšanja.

Čaj u slučaju pojačanog krvarenja cisti: Po jednu žlicu kupine, petrovca, rusomače, mljevene hrastove kore, borića, uve i žličicu sene, dobro izmiješati. Tri žlice mješavine čaja preliti sa jednom litrom ključale vode, ostaviti sat vremena i procijediti u staklenu bocu. Ujutro i uvečer popiti po 200 ml čaja, a ostatak u toku dana što češće u gutljajima.

Čaj kod nefunkcionalnih cisti na jajnicima: Po jednu žlicu nevena, kore cimeta, ivanjskog cvijeća, mljevene kore hrasta, ružmarina, kukuruzne svile, borića i kunice. Dobro izmiješati, pripremati i trošiti kao i čaj kod pojačanog krvarenja cisti.

Kod svih problema sa cistama na jajnicima dobro je svaki dan uzimati tri puta po tri lista čuvarkuće i pojesti prije jela, a kod osoba koje imaju problema sa probavom ujutro i uvečer iscijediti sok iz 5-6 listova čuvarkuće i isti popiti. Voditi računa o higijeni, bakterijskim infekcijama i ishrani u kojoj mora biti zastupljeno što više voća i povrća (pogotovu plodova trešnje, višnje, limuna, kupine, maline, crne ribizle, brusnice, mrkve, celera, cikle, peršina i paradajza), zatim mahunarki, kupusnjača i ribe, a sa što manje masne hrane, suhomesnatih proizvoda, alkoholnih i gaziranih napitaka, a pogotovo piva.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker