Prirodni lijekoviRecepti

Priprema biljnih lijekova – Što su čaj, naljev, oparak, uvarak, vodene iscrpine i alkoholatura

Od svake biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Međutim, najobičniji način pripreme jeste čaj.

Prije same pripreme prirodnih lijekova dobro je pročitati o ljekovitim biljkama, sakupljanju i sušenju tih biljaka.

Nakon što se upoznate sa biljkama koje obitavaju na našem području, trebate saznati u kojem periodu godine, koja od njih raste, cvjeta i daje plodove.

Ovisno o tome, svaku biljku beremo u određenom periodu, a neke kroz više vremenskih razdoblja, ovisno o tome koji dio biljke nam je potreban.

Nekada nam je važan korijen biljke, poput korijena čička, ili gaveza, pa se u tom slučaju biljka ubire i sakuplja kada je korijen u najjačem ciklusu rasta.

Svakako pročitajte i o svakoj biljci koju želite sakupljati. Naučite što koja biljka može da liječi i kada je dobra. Nekada se određene biljke trebaju izbjegavati, zbog čega se uvijek treba pristupati sa oprezom. Trudnice uvijek trebaju posebno paziti prilikom uzimanja prirodnih preparata, kao i djeca te ljudi starije životne dobi.

Čuli ste za čaj, no dali znate što je naljev, oparak ili uvarak? Ukratko ćemo vam objasniti što znači pojedini pojam, te kako se pripremaju prirodni ljekoviti preparati.

Čaj — naljev — oparak — dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi 10—20 minuta stajati da se kvasi. Zatim se ocijedi, po želji zasladi, a kod nekih čajeva doda malo soka od limuna i tako pije.

Lišće, cvijet, korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista (iz bunara, a najbolje gdje je to moguće iz planinskog izvora).

Uvarak — kuha se stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3 sata. Zatim se sa istom vodom kuhaju po recepturi.

Vodene iscrpine dobiju se na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari (korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i slične biljke) stave u prikladnu bocu. U bocu se metne pola do jedne jedaće žlice gore navedenih iscrpaka na koje se nalije 300 grama mlake ili hladne vode. Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat do dva procijediti, po volji zasladiti, hladno ili mlačno piti. Tvari koje stavljamo u bocu prethodno moraju biti usitnjene.

Alkoholatura se priprema od suhog ljekovitog bilja koje se kvasi u alkoholu. U jednu litru 96% jakog alkohola (špirita) stavi se 8—10 jedaćih žlica suhog bilja koje ostavimo u boci 8—10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu protresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close