Prirodni lijekoviRecepti

Priprema surutke – Jednostavan recept za zdravi napitak

Podijelit ćemo sa vama najjednostavniji način pripreme zdravog mladog sira i zdrave surutke.

Surutka je jako zdravi napitak a poznato je da obnavlja crijevnu floru, jako je dobra protiv starenja, sprječava moždani udar, skida suvišne kilograme te ojačava naš organizam.

Sir koji dobijete prilikom pravljenja surutke je odličan za sve vrste savijača, slatke i slane palačinke, cheesecake, slatke pite, punjenu papriku sa sirom i još mnogo jela koja su zdrava jer sadže ovu namirnicu.

Da bi pripremili i sir i surutku slijedite naše upute – Mlijeko ulijte u veću posudu i stavite na kolo da proključa. Kada mlijeko proključa uspite u njega kefir i miješajte lagano dok ne primijetite stvaranje grudica sira uz odvajanje tekućine, odnosno surutke. Sada možete ugasiti kolo na štednjaku, a ukoliko ste koristili plinsko kolo, onda ga smanjite na najmanje. Tek kada se surutka u potpunosti odvoji, odnosno kada se formiraju grudice sira, posudu uklonite sa vatre i pustite da se smjesa ohladi.

Smjesu procijedite kroz jako gustu cjediljku ili kroz gazu. Ako cijedite kroz cjediljku pritisnite sa žlicom ili rukama da se ocijedi višak surutke i formira tvrdi sir. U slučaju da cijedite kroz gazu onda pritisnite tanjurom. Sirutku ulijte u čiste boce i čuvajte u frižideru.

Jedan savjet da vam pomogne: Ukoliko se ne odvajaju grudice sira, dodajte 1 žlicu octa, ali ne jabučnog.

Surutka je jako zdrav napitak, posebno za bolesnu jetru. To vam treba biti dodatni razlog da iskušate recept i pripremite sebi surutku, a uz to i mladi sir koji je također zdrav.

Sirutka je odličan prirodni čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ukoliko bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku. Tako ćete pomoći organizmu da se izbori sa bolesti, te jetri da se lakše oporavi. Surutka je bogata laktoferinom, sastojkom od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Također je bogata cisteinom, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina. Kliničke studije pokazale su da je njegova razina jako niska kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, kroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Zar vam treba još razloga za pripremu surutke? Ima ih još mnogo, no mislimo da ne treba nabrajati. Svi koji imaju želju da naprave surutku, svakako neka iskušaju recept koji smo gore naveli.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close