ReceptZdravlje

Prirodni lijek protiv kašlja: Donosimo ih par, a vi odaberite najbolji za sebe

Baš su ovi jesenji mjeseci vrijeme kada nas savladaju mnoge bolesti. Među njima, kao simptom, se često pojavi i kašalj. Kašalj je jako česta pojava, a mnogima zadaje velike probleme.

Kada kašljemo mi zapravo iz organizma izbacujemo razne bakterije, viruse, pljuvačku i slično. To je prirodna reakcija kojom se tijelo čisti uslijed potrebe. Ipak, nekada je grlo tako iritirano da kašljemo a ništa ne možemo iskašljati. To zovemo suhi kašalj, a on nam i zadaje najveće probleme.

Za razliku od produktivnog kašlja, kada imamo suhi kašalj naše tijelo pokušava da izbaci sve loše ali ne uspijeva. Umaramo se i trudimo da kašljemo što manje.

Da bi spriječili suhi kašalj, pomoću prirodnih lijekova želimo u grlu ublažiti upalu i proizvesti potrebnu masu za iskašljavanje.

Naporni kašalj

U nastavku pročitajte koji prirodni lijekovi mogu pomoći

Za većinu ljekovitih preparata sve potrebne sastojke imate kod kuće. Svakako vrijedi isprobati, pa evo i par recepata za vas.

Lijek protiv kašlja – Mrkva i med

Svakako pokušajte pripremiti sirup od mrkve i meda.

Sastojci:

  • pola kilograma mrkve
  • 3 do 4 žlice meda

Sirup se priprema na sljedeći način: Očišćenu mrkvu nasijecite na kolutiće. Mrkvu zalijte vodom i kuhajte sve dok mrkva ne omekša. Kada je mrkva kuhana, izvadite je i pasirajte. U vodu u kojoj ste kuhali mrkvu, kada se ohladi, dodajte med i na kraju sve sjedinite sa pasiranom mrkvom. Lijek čuvati u staklenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu. Uzimajte par puta na dan – kako osjetite potrebu.

Protiv kašlja će dobro doći med od maslačka

Recept za med od maslačka već smo prije napisali. Pročitajte kako se radi i pripremite ga sebi. Dobro će doći protiv kašlja, ali i nekih drugih zdravstvenih tegoba. Više detalja o tome pročitajte u prije napisanom članku.

Čaj od crnog luka prirodni je lijek protiv kašlja

Ovo je možda i jedan od najstarijih provjerenih lijekova protiv kašlja, a dobro je poznat i u našim krajevima.

Pripremite čaj slijedeći naše kratke upute: Uzmite 3 glavice crnog luka srednje veličine (zajedno sa ljuskom). Operite ih pa svaku glavicu presijecite na četiri dijela. Tako pripremljen luk kuhajte u 1 litri vode sve dok jedna trećina vode ne ispari. Kada je to gotovo, luk izvadite i bacite, a čaj od luka pijte tijekom dana, polako u gutljajima.

Čaj od đumbira zaslađen medom

Čaj od đumbira sa medom je najpopularniji prirodni lijek za liječenje kašlja. Svakako ga isprobajte, barem zbog njegove jednostavne pripreme. Nemojte da vas to obeshrabri jer je đumbir dokazano ljekovit, a med ne trebamo ni spominjati.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close