Ljekovita biljkaPrirodni lijekovi

Prirodni lijek – Smreka

Smreka je jako dobar prirodni lijek za mnoge tegobe, pa ćemo iskoristiti priliku da vas malo bolje upoznamo sa ovim plavim ljekovitim bobicama.

Pored naziva smreka, tu su još i imena poput borovica, kleka, prava kleka, smrika, smrkva i još neka druga.

Latinsko ime za ovu biljku je Juniperus communis, a nalazimo je po šikarama, neobrađenom zemljištu te po borovim i brezovim šumama.

Kada opisujemo smreku, kažemo da je to zimzelena biljka koja raste kao mali grm ili kao drvo. Listovi su dugački oko 1 cm, šiljati, najčešće zajedno po tri. Cvjetovi smreke su zeleni i neupadljivi, a plodovi imaju promjer 5 do 9 mm i kada su potpuno zreli postaju tamnoplavi.

Plodovi smreke se sabiru kada su zreli, odnosno u kasnu jesen. Branje pojedinačnih boba mukotrpan je posao. Bolje je ispod grma staviti plahtu ili foliju i stresti zrele bobe. Suše se na suhom zraku uz često prevrtanje.

Kazali smo da je smreka ljekovita biljka, pa da se vratimo na tu temu. Smreka je dobra jer pospješuje rad bubrega i tjera na mokrenje. Jako dobro djeluje kao lijek kod reume, kašlja, smrdljivih proljeva, žgaravice i jetrenih tegoba. Uklanja otrovne plinove iz probavnog sistema i pročišćuje krv. Upotrebljava se kod “bijelog cvijeta”, nazeba i infekcija.

Kao prirodni lijek, koji možete napraviti sebi kod kuće, dobar je sok od bobica smreke. Pročitajte kako se pravi ovaj sok, također i ljekoviti čaj od smreke.

Svjež i ljekovit smrekin sok dobiva se istiskivanjem iz bobica. Jako je ljekovit za želudac, pa ako vam zatreba – evo recepta.

Ukoliko pak želite napraviti čaj od boba smreke, slijedite upute. Čaj se dobiva tako da se 2 čajne žlice osušenih boba preliju vrelom vodom, pusti da odstoji 10 min, procijedi i pije zaslađen medom. Osim bobica smreke u čaj se može dodati i kombinacija nekog drugog ljekovitog bilja, ovisno o potrebi i tegobama koje osoba ima.

Mnogi ljudi sebi prave rakiju od bobica smreke. Dobro posluži kao aperitiv prije ručka.

Važna napomena za kraj: Kod akutnog oboljenja bubrega i u trudnoći smreka se ne smije uzimati. Poželjno je izostaviti i vanjsku primjenu.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close