KategorijeReceptRecepti

Prirodni recept za mlijeko od kvinoje (quinoa)

Radi se o vrlo zdravoj namirnici, koja ne sadrži gluten, što je pravo blago za sve celijakičare, a osim toga bogata je proteinima, magnezijem, cinkom, željezom, C, E i B vitaminom, a sadrži i ponešto prehrambenih vlakana.

Iako po samom izgledu mnogi mogu pomisliti kako se radi o žitarici, kvinoja to zapravo i nije. A nije to jedino što je čudno kod ove žitarice, jer njen pravi naziv je došao od latinskog naziva “quinoa“, a koji se zapravo čita “kinua“.

No, tko smo mi da dajemo imena? Ljudi su odlučili, a mi ćemo vas bolje upoznati s kvinojom, s čime se dobro slaže od prehrambenih proizvoda i, naravno, donosimo vam i recept za mlijeko od kvinoje.

Što je uopće quinoa?

Kao što smo već napisali u samom uvodu, ovo nije prava žitarica, jer ova je namirnica više srodnija blitvi, cikli ili pak špinatu. Stoga, kvinoju mnogi tretiraju kao pseudožitarica, a mi se s tom konstatacijom možemo i složiti.

Radi se o vrlo zdravoj namirnici, koja ne sadrži gluten, što je pravo blago za sve celijakičare, a osim toga bogata je proteinima, magnezijem, cinkom, željezom, C, E i B vitaminom, a sadrži i ponešto prehrambenih vlakana. Da, treba dodati da sadrži i esencijalne aminokiseline, i sve to u gotovo pa savršenom omjeru.

Jednostavan recept za mlijeko quinoa

No, dosta smo vas upoznavali s blagodatima ove namirnice, sada ćemo se pozabaviti pričom da od ove pseudožitarice napravite odlično domaće mlijeko. Za to će vam trebati samo dvije stvari:

  • 2 žlice quinoe
  • 1,5 šalice vode

Kako pripremiti mlijeko od kvinoje

Uzmite lonac, posudu ili običnu zdjelu potopite zrna quinoa na dva sata. Nakon toga, krećemo s kuhanjem. Stavite sadržaj u lonac za kuhanje (ili ga ostavite u njemu ako ste u istom krenuli s pripremom) i stavite kuhati dok ne prokuha.

A čim počne kuhati, smanjite vatru (tj spustite jačinu kuhanja), kuhajte na laganoj vatri svega nekoliko minuta. Procijedite dobivenu smjesu, ili ju filtrirajte, a po želji tekućinu i zasladite.

Zašto je dobra kvinoja

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close