VijestiZdravlje

Rak grlića maternice – Prevencija je najbolji lijek pa djelujte na vrijeme

BiH, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom, spada u grupu zemalja za visokom učestalošću raka grlića maternice!

U nastavku pročitajte na temu – Rak grlića maternice.

Kod nas se u prosjeku detektira 18 novootkrivenih slučajeva na 100.000 žena, koje se uglavnom nalaze u reproduktivnoj dobi od 20 do 40 godina, te u dobi nakon 45. godine života.

Podsjećanja radi, rak grlića maternice je drugi najčešći maligni tumor kod žena u svijetu i treći najčešći maligni tumor kod žena u Europi.

Naime, u Europi se godišnje dijagnosticira 60.000 novih slučajeva raka grlića maternice, a procjenjuje se da 30.000 žena zbog njega umre. Veću smrtnost kod žena ima jedino rak dojke.

U nastavku pročitajte još na ovu temu…

Prevencija iskorjenjuje rak grlića maternice

Profesor doktor Ermina Iljazović, šef Zavoda za patologiju u Poliklinici za laboratorijsku dijagnostiku Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, kaže da je rak grlića maternice u potpunosti preventabilno oboljenje, za koje postoje dvije razine prevencije.

Riječ je o primarnoj prevenciji koja podrazumijeva imunizaciju, odnosno primjenu profilaktičke HPV vakcine, i sekundarna prevencija koja podrazumijeva PAPA nalaz i HPV identifikaciju. Europske zemlje, koje su prije više od 30 godina uvele organizirane programe ranog otkrivanja raka grlića maternice, a koji se zasnivaju na ginekološkom pregledu i citologiji grlića maternice, sada bilježe značajan pad pojave i smrtnosti kod žena svih starosnih grupa, naročito mladih žena. Svaki od ovih vidova, bar u našim uvjetima, ima svoje mjesto. PAPA nalaz je bio i ostati će još dugo zlatni standard u prevenciji raka grlića maternice. Ukoliko ga analizira stručna, odnosno educirana osoba, PAPA nalaz predstavlja jedan pouzdan metod ranog otkrivanja raka grlića maternice i može spriječiti 80% slučajeva raka – kaže doktorica Iljazović.

Ona podsjeća da je osnovni i najvažniji faktor u nastanku raka grlića maternice infekcija sa HPV humanim papiloma virusom.

HPV testiranje je metoda kojom se danas u zemljama sjeverne i zapadne Europe daje prednost nad PAPA nalazom. Na osnovu PAPA nalaza i verifikacije eventualne infekcije sa HPV, određuje se dalja dinamika liječenja i praćenja pacijentica. Činjenica je da je svaka seksualno aktivna žena izložena riziku dolaska u kontakt sa virusom, te da će do 80 posto seksualno aktivnih žena u jednom periodu života biti inficirano ovim virusom. Danas je ovaj vid dijagnostike pored Tuzle, gdje je uveden još 2000. godine, dostupan i u Sarajevu i Banjaluci – kaže doktorica Iljazović.

Efikasna HPV vakcina može pomoći

Ona naglašava da primarna razina prevencije predstavlja imunizacija, odnosno vakcinacija i dodaje da su od 2009. godine, pored dijagnostike, djevojkama i mladim ženama u BiH dostupne i dvije profilaktičke vakcine za HPV.

Riječ je o četvorovalnetnoj vakcina “Gardasil”, kompanije “MSD”, i dvovalentnoj vakcina “CervarixM, kompanije “GSK”. Profilaktička HPV vakcina je, prema rezultatima dosadašnjih studija, zaista efikasna.

>> Donosimo i jedan prirodni lijek protiv raka grlića maternice

Vakcina “Gardasil” štiti od četiri tipa virusa (HPV 6, 11, 16 i 18), a vakcina “Cervarix” od dva tipa (HPV 16 i 18). Za sada se zna da zaštita traje nešto više od osam godina, a pretpostavlja se da može trajati i deset godina – kaže doktorica Iljazović. Ona dodaje da su obje vakcine registrirane u našoj zemlji i apsolutno dostupne za pacijentice u BiH.

Međutim, ako se govori o primjeni vakcine u dobi kada se to preporučuje, a to je starost djevojčica od 12 do 15 godina, situacija je malo složenija. Naime, profilaktička HPV vakcina još ni u jednoj zemlji nije u potpunosti uvedena u programe obavezne imunizacije, nego je samo preporučena vakcina. Istina, zemlje poput Finske, Velike Britanije, Danske, uvele su ove vakcine za određenu generaciju djevojčica – kaže doktorica Iljazović.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker