Recept

Recept: Lijek protiv kašlja za odrasle i djecu

Napisat ćemo recept za prirodni lijek protiv kašlja koji djeluje i kod odraslih, i kod djece. Za pripremu lijeka trebaju vam tek 2 sastojka.

U sezoni šmrcanja, mogućih bolova u grlu i učestalog kašljanja, svakako vam treba neko prirodno sredstvo da ublažite spomenute tegobe. Ako osjećate neki od spomenutih problema, svakako reagirajte i na vrijeme spriječite još veće zdravstvene probleme.

Da bi na vrijeme zaustavili uporni kašalj, dovoljna će biti tek dva sastojka iz vašeg kuhinjskog ormarića. Gotovo smo sigurni da kod sebe imate i par glavica crvenog luka i malo meda. Krenimo sa pisanjem recepta, da naučite pripremiti lijek za kašalj.

Ovaj prirodni sirup, osim što ublažava kašalj, jako dobro odčepljuje sinuse i jača imunitet, pa će ubrzati i liječenje prehlade ili gripe.

Lijek je pogodan i za odrasle i za djecu.

Crveni luk i med

Prirodni lijek za kašalj kod odraslih i djece

Spomenuli smo već glavne sastojke, ali da lijepo napišemo – da lakše pratite recept.

Sastojci potrebni za lijek:

  • 250 grama svježeg luka narezanog na komade srednje veličine
  • oko 125 grama meda

Priprema lijeka: Narezani luk stavite u manji lončić od nehrđajućeg čelika ili stakla. Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama). Upalite štednjak na laganu vatru i pustite da lagano vrije. Kad med postane tekući još smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje ljekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva ljekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promiješali sirup i spriječili da ne zagori. Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procijedite luk, a ostatak meda pohranite u malu staklenku s poklopcem i držite ga u hladnjaku.

Uzimanje sirupa: Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata. Doza neka bude 1 žličica za djecu do 10 godina, a 1 žlica za djecu stariju od 10 godina i za odrasle.

Ako želite, kada kuhate luk u medu, u njega možete dodati i neke od ovih sastojaka.

Po želji možete dodati:

  • 1 žličica češnjaka (cijeli ili u prahu) koji olakšava bol
  • 1 do 2 žlice brijesta (suhog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
  • 1 do 2 žlice svježe narezanog korijena đumbira ili 1 žlica praha korijena đumbira koji ugrijava, pospješuje cirkulaciju te sveukupnu učinkovitost sirupa
  • 1 do 2 žlice korijena bijelog sljeza koji smiruje grlo i zaustavlja kašalj

Nadamo se da će lijek biti od pomoći. Prije smo već spominjali neke prirodne lijekove protiv kašlja pa možete pročitati članke: Prirodni lijek za suhi kašalj, Prirodni lijek protiv suhog i upornog kašlja, Lijek od crne rotkve i meda.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close