Recept

Domaće pivo od meda: Današnja zamjena za ovo piće je…

Med je prirodna, ljekovita namirnica koja je pronašla svoje mjesto u različitim kombinacijama. Mnogi ne znaju, ali se med može iskoristiti prilikom izrade piva.

Ljudi su koristili med još od antičkih vremena. Spominje se u raznim knjigama, svetim tekstovima i pismima. Nekada je mladenka pila piće na bazi meda tijekom 30 dana, nakon vjenčanja kako bi potakla plodnost i zaštitila se od frigidnosti. Od ovog običaja i potječe izraz ‘medeni mjesec’.

Napitak se prvotno radio od fermentirane smjese slada i meda, uz neku aromu po želji. Danas se izrađuje od hmelja i naravno, od meda.

pivo
Domaće pivo od hmelja i meda

Izrada piva od meda je zahtjevna, pa danas koristimo alternativu

Još u davnim vremenima se smatralo da napitak ima povoljan utjecaj na ženske spolne žlijezde, a današnje analize sastojaka to i potvrđuju. Naime, ovaj eliksir je bogat vitaminom E i asparaginskom kiselinom. Med također sadrži tragove estrogena, jednog od hormona kojeg u prvom redu sintetiziraju jajnici, a koji igra važnu ulogu u ženskoj seksualnosti. Kasnije se pokazalo da i hmelj sadrži prilične količine estrogena.

NAPOMENA: Priprema ovog napitka, po staroj recepturi dosta je komplicirana, stoga današnji travari savjetuju da pijete čaj od hmelja zaslađen medom.

Recept za ljekoviti napitak – Čaj od hmelja i meda

Da ne radite pivo, osim ako baš imate želju, ovom prilikom ćemo napisati lagani recept za pripremu čaja od hmelja i meda.

Recept za čaj od hmelja i meda: Stavite 25 do 30 grama hmelja u posudu od porculana, i to prelijte sa pola litre kipuće vode. Ostavite sve da odstoji 15 minuta pa čaj procijedite. Čaj pijte pola sata prije obroka, zasladivši ga žlicom meda.

Jednostavno zar ne?

U slučaju da želite isprobati staru recepturu, potražite je na internetu ili kod nekog tko se okušao u ovome. U slučaju da napravite sami sebi ovo magično pivo, svakako nam javite kako je ispalo. Svoj recept možete podijeliti sa nama da ga objavimo.

Tags

Related Articles

Close

AdBlock je aktivan :(

Molimo vas isključite AdBlock kako bi podržali rad stranice i nastavili neometano surfati stranicom. Ako ste isključili AdBlock, osježite stranicu (F5 ili CTRL+R).