Recept

Priprema zimnice: Par savjeta za vrhunsko postignuće

Zimnica je zaliha hrane koju pripremimo u jesen, da bi dočekali zimu i u vrijeme kada oskudijevamo voćem i povrćem, ipak u svoj organizam unijeli vitamine, minerale i mnoge druge vrijedne nutrijente.

Zimnicu čovjek priprema još od davnih vremena, a godinama su i recepti doživjeli veće ili manje promjene. Kada nam voće i povrće nije dostupno, posegnemo za staklenkom u kojoj smo si pripremili zimnicu, i koja je prepuna vrijednih minerala i vitamina.

Danas se ovako pripremljeno voće i povrće može kupiti u trgovinama, no ipak, mnogi i danas pripreme zimnicu po svom receptu, kući – uživajući u tome.

Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta. Povrće za zimnicu najčešće se ukuhava u slanome ili kiselome naljevu, ukiseljava u octu ili soli, rjeđe suši, sve češće zamrzava, a ne treba zaboraviti ni vrlo zanimljive prerađevine uobičajene za voće – sokove ili pekmeze, marmelade te izrazito popularno sušeno voće.

zimnica
Savjeti za ukusnu i jako zdravu zimnicu

Savjeti za dobru i ukusnu zimnicu

Za pripremu turšije i ostalih salata, svatko ima neki svoj recept, malu tajnu po kojoj radi ili savjet od bake. Ovom prilikom ćemo izdvojiti neka osnovna pravila i savjete kojih se morate pridržavati prilikom pripreme zimnice. Na taj način vaša zimnica će biti ukusnija i zdravija.

  • Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne previše zrelo
  • Plodove ne uzimajte nakon kiše jer su tada vodeni (posebice voće)
  • Staklenke dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte
  • Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka
  • Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla
  • Ako je pekmez ili džem previše rijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem previše gust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte
  • Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit ce vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva
  • Kako bi spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu
  • Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom
  • Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhu, zračnu i tamnu mjestu

Za kraj pročitajte odličan recept za kisele paprike.

Tags

Related Articles

Close

AdBlock je aktivan :(

Molimo vas isključite AdBlock kako bi podržali rad stranice i nastavili neometano surfati stranicom. Ako ste isključili AdBlock, osježite stranicu (F5 ili CTRL+R).