Recept

Recept: Napravite ukusno vino od kupina

Iznenadite sve svoje bližnje, ukućane i goste, sa čašom domaćeg vina od kupina. Neobično piće jako je ukusno, dobro prija a lako se pravi. U nastavku ćemo objasniti kako se pravi vino od kupina.

Recept za vino lako je slijediti, a potrebno je tek par sastojaka koje lako možete nabaviti. Vino od kupina mnogi koriste i kao lijek, no imajte na umu da je ipak riječ o alkoholnom piću, pa je konzumiranje preporučeno samo u normalnim dnevnim količinama.

Prvo da napišemo par riječi o kupini

Kupina ima ljekovito djelovanje na čovjekov organizam. Kao i mnoge ljekovite biljke, i kupina se može koristiti na različite načine. Vino od kupine jedan je od načina.

Kupinu prepoznajemo po ukusnim plodovima, koje jedemo svježe, ali od njih radimo i sokove, te različite slastice. Pored svega spomenutog, od kupina se može praviti odlično domaće vino. Mnogi vjeruju, pa i mi, da i vino od kupine može biti ljekovito.

Iako je vino od kupine poznato u svijetu, kod nas ga još uvijek rijetko možemo pronaći. Budite smjeli, i popravite taj trend. Napravite vino od kupina i iznenadite sve kojima ga ponudite.

vino
Vino od kupina

Recept za pripremu kupinovog vina

Slijedite upute, i napravite odlično, ukusno i kvalitetno vino od kupina.

U odgovarajući emajlirani lonac, ili lonac od inoksa, natočite 7 litara svježe vode, pa dodajte 2 kg šećera i to kratko prokuhajte. Nakon toga hladite smjesu dok ne postane mlaka.

Kada se smjesa vode i šećera lagano ohladila, u nju dodajte 3 litre (po volumenu) zrelih plodova kupina pa sve to ponovno zagrijte gotovo do ključanja. Važno je da vam u ovom trenutku masa ne proključa, a savjetujemo vam da koristite divlje kupine, koje su ipak kvalitetnije.

Nakon zagrijavanja pustite masu da se ohladi, pa kasnije u nju stavite 2 dag vinskog kvasca, i sve dobro promiješajte. pretočite smjesu u jednu ili dvije velike staklene posude (odgovarajuće boce, ili stakleni demižon). Nakon toga je potrebno boce dobro začepiti i kroz čep provesti cijev za vrenje. Cijev za vrenje omogućuje odvođenje ugljičnog dioksida, a sprječava prodiranje štetnih octenih bakterija.

Da bi spriječili da insekti i kukci ulaze u posude u kojima se odvija vrenje, na vrh cjevčice stavite propusnu tkaninu. U takozvanom koljenu cijevi za vrenje mora uvijek biti vode da bi se spriječilo prodiranje octenih bakterija. Za vrijeme vrenja, u slučaju da snažno izbijanje ugljičnog dioksida dovede do istjecanja vode iz cijevi, potrudite se pravovremeno nadoliti nedostatak vode.

Vrenje je u početku burno, pa kasnije oslabi. Na početku, ako je sve u redu, možete vidjeti mjehuriće ugljičnog dioksida u cijevi za vrenje. Što se proces vrenja brže odvija, to je sigurnije da će vino od kupine biti bolje i kvalitetnije.

Vrenje se najbolje odvija u prostoriji s temperaturom oko 20 stupnjeva Celzijevih. Ako pustite da vino „radi“ u podrumu, u hladnom i mračnom prostoru, moguće je da ne dobijete kvalitetan proizvod, već samo ocat.

Također, nije dobro ni kada je temperatura previsoka. Ako su temperature u kojima vino „radi“ visoke, opet postoji opasnost da umjesto vina dobijete ocat.

U prvih 8 do 10 dana vrenje je prilično burno, pa nakon toga oslabi. Sljedećih 8 do 10 tjedana se odvija glavno vrenje, i sadržaj staklene posude postaje bistar. To je vrijeme kada se iz posuda, lagano, treba pretočiti vino. Pazite da u boce ne uđe talog.

Boce sa tek napravljenim vinom trebate spremiti u hladnu prostoriju, najbolje u podrum. Dobro ih začepite plutenim čepom, i položite na način da je čep sa unutarnje strane uvijek namočen vinom.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker