Recept

Recept: Prirodni ljekoviti sok od krumpira

Možda vam zvuči neobično, ili pak čudno, no postoji sok od krumpira. Ovaj sok je ljekovit, a lako se pravi. Napisat ćemo par riječi na tu temu, pa i vi sebi napravite prirodni sok od krumpira.

Ljekovita svojstva sirovog krumpira poznata su još od davnih vremena, pa se krumpir često koristi u narodnoj medicini. Ipak, i danas u narodu prevladava pogrešno mišljenje da krumpir nije dobro konzumirati sirov. Možda i nije, onako bez potrebe – na svoju ruku, ali on itekako može dobro poslužiti u ljekovite svrhe. U tom kontekstu se koristi i sok od sirovog krumpira.

Istina je takva, da sirovi krumpir može pomoći u slučaju određenih zdravstvenih tegoba. Ova gomoljasta biljka se često koristi kao prirodni lijek, na razne načine. Nekada se krumpir koristi oguljen, ali se ne mora guliti uvijek. Tako je, i kora krumpira može poslužiti kao lijek. Ipak treba paziti da se ne jede nedozreo krumpir zelene ili mjestimično zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u Solaninu, odnosno toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira. Ako konzumirate krumpir, jednostavno sa njega odstranite klice i zeleni dio kore. O tome nekom drugom prilikom, a ovim pisanjem ćemo se osvrnuti na ljekoviti sok od krumpira.

sok
Prirodni sok od krumpira

Recept za prirodni i ljekoviti sok od krumpira

Sami sebi napravite sok od krumpira: Prije svega, trebate dobro oprati krumpir, i sa njega ukloniti sve klice i zelene dijelove kore. Nakon toga sitno naribajte krumpir i stavite u lanenu krpu, te iz njega iscijedite sok. U tu svrhu možete upotrijebiti i sokovnik.

Imate gotov sok od krumpira koji je spreman za piti. Važno je da sok uvijek pijete svježe pripremljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga obogatiti sa voćem i povrćem po vašem izboru. Slobodno u njega dodajte sok od jabuke, ili mrkve, ili sok od limuna ili ga zasladite medom.

Napomena: Sok od krumpira nemojte piti tek tako, nego u slučaju potrebe. Svakako se posavjetujte sa stručnom osobom, koja će vam dati potrebne savjete, upute o terapiji i doziranju ovog prirodnog lijeka.

Tags

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker