Recept

Žirova kava kao zdrava zamjena za crnu kavu

Ova neobična kava (kava od žira) ima posebnu aromu i okus, a dobro će poslužiti kao zamjena za crnu kavu na koju smo većinom navikli.

Mnogi je piju jer dobro regulira rad štitne žlijezde, te poboljšava krvnu sliku i liječi anemiju.

Možda do sada niste ni čuli da se može pripremiti kava od žira, što je svakako dobar razlog da nastavite sa čitanjem teksta.

Ova vrsta kave lako se priprema, ima dokazana ljekovita svojstva i odlična je alternativa crnoj kavi. Iako je pomalo drugačijeg okusa, kava od žira je jako slična crnoj kavi.

zir
Žir

Recept – Kako pripremiti kavu od žira?

Da bi sami sebi napravili žirovu kavu, trebate si pripremiti manju zalihu mljevenog žira. Možete žir sami sakupiti, ili ga kupiti u biljnoj ljekarni. Kada ste se opskrbili žirom, jednostavno sebi i drugima pripremite kavu od žira, na način kako pravite i “normalnu” crnu kavu.

kava
Samljeveni žir za kavu

Ako ste se odlučili da sami sakupite žir, uradite sljedeće: Zreli žir koji ste sakupili ogulite i sameljite u mašini za mljevenje mesa. Nakon toga žir dobro osušite, i spremite u kutiju na suho i tamno mjesto. Kasnije, kako budete pravili kavu, uzimajte koliko vam je potrebno žira, pa ga popržite na laganoj vatri, sve dok ne dobije tamnosmeđu boju. Tako popržen žir iskoristite za pripremu kave. Zasladite i uživajte u kavi od žira.

Ako želite piti žirovu kavu, kao lijek koji regulira rad štitnjače, onda na dan popijte 1-2 šalice kave.

Osim što regulira štitnjaču, ovako pripremljena kava će dobro doći za zdravu krvnu sliku, i kao lijek protiv anemije. Kava od žira može smanjiti bolove u kostima, posebno kod žena u zrelijoj životnoj dobi. Dobro će doći ženama koje imaju menstrualnih problema, te za vrijeme trudnoće i dojenja (ALI samo uz savjetovanje sa liječnikom ginekologom).

Kava od žira uklanja probavne smetnje, a može smanjiti probleme sa vanjskim i unutarnjim hemoroidima. Također, ova kava će normalizirati krvni tlak, te sniziti povišeni kolesterol i trigliceride.

Kada i kako sakupiti žir?

Plod žira sazrijeva na jesen, kada se i sakuplja za potrebe liječenja. Iako se kod nas rijetko koristi, žir je česti prirodni sastojak u Norveškoj, Švedskoj, Ukrajini i Italiji. U spomenutim državama se pravi brašno od žira, kava koju smo spomenuli u uvodu, te se peče i jede baš kao kesten.

Kombinacija minerala u žiru blagotvorno djeluje na naše zdravlje. Žir podiže životnu energiju, sudjeluje u stvaranju toplote, i povoljno djeluje na disanje i rad srca. Žir sadrži kalcij, kalij, natrij i mangan, koji u ljudskom organizmu imaju funkciju važnih elektrolita, koji reguliraju razinu tečnosti u stanicama i čitavom tijelu.

Za kraj još jednom: Kava od žira okrepljuje organizam, ublažava depresiju i melankoliju. Ovaj napitak popravlja krvnu sliku, i regulira funkciju štitne žlijezde te poremećeni menstrualni ciklus kod žena.

Kava se pravi od zrelog, oljuštenog suhog žira. Jezgra se samelje, osuši na zraku, i onda se po potrebi poprži (koliko treba za kavu).

U 1 dcl proključale vode se stavi žličica žirovog praha (kave), prokuha se i procijedi. Tako procijeđen napitak se pije dok je vruć. Za bolji okus, kavu možete zasladiti šećerom ili obogatiti aromu mlijekom.

Tags

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker