Ishrana

Savjet kako da se riješite otrova iz organizma

Da bi se riješili nakupljenih otrova iz organizma pročitajte ovaj članak, koji je pisan baš na tu temu.

Za izbacivanje otrova iz organizma najbolje se poslužiti prirodnim preparatima u obliku sirove hrane. Naime, sirova hrana regulira metabolizam, istovremeno hrani tijelo i utaživa žeđ. Također, sirova hrana čisti probavne organe, stimulira crijevnu peristaltiku te je odlična za čišćenje otrova iz tijela.

Sirova hrana je alkalna pa tako smanjuje kiselost krvi. Voće, poput limuna, naranče i grejpfruta, djeluje na elastičnost i zdravlje i funkcionalno stanje kapilara. To je jako važno za održavanje optimalnog stanja organizma.

Ne treba posebno objašnjavati zbog čega je dobar slobodan i brz protok krvi, te kako on pozitivno djeluje na stanje stanica u našem organizmu. Čak i ako smatrate da je kasno da korjenito izmijenite navike u ishrani, ne trebate se odreći svježe hrane. Nikada nije kasno da započnete sa konzumiranjem prirodnih namirnica bez dodatne termičke obrade. Potrudite se da sirova hrana što češće bude na vašem stolu.

Kada pripremate jela od sirove hrane vodite računa da voće i povrće bude svježe. Odstranite uvele ili djelomično trule plodove. Gubitkom svježine, boje i arome, nestaju prijatan okus i hranljiva vrijednost.

Ako pripremate zrnevlje, pripazite i pažljivo preberite ono koje ne valja te ga odstranite. Ukoliko pripremate klice, vodite računa o dužini procesa. Dovoljno je da se zrnevlje opere i pusti da se namače u ne previše hladnoj vodi, do sutradan, u isto vrijeme. Nakon toga se ispere i ostavi na svijetlom mjestu (bez vode) da pusti klice, male, bijele vrške, koji su prepuni hranljivih materija.

Ne trebate se plašiti ovog načina prehrane. Naime, priprema jela od sirovog, neprskanog i biološki uzgojenog povrća jako je laka i jednostavna. Sprema se neposredno prije uzimanja, da sastojci ne bi izgubilo hranljive tvari.

Kao začin, ovakvim jelima dodaje se sezam, majčina dušica, origano, sjeckani orasi, lješnjaci, mljeveno sjeme suncokreta i bundeve, hren, peršin i celer. Za korištenje ulja najbolje je maslinovo i suncokretovo ulje, dobiveno hladnim cijeđenjem, a može se dodati i jabučni ocat, limunov sok, pavlaka ili kiselo mlijeko. Možete ovakvim jelima dodati domaću majonezu, kao i male količine morske soli koja nije rafinirana.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close