Vijesti

Šećer je svugdje oko nas

Iako znamo da šećer nije nimalo zdrav, on se nalazi u gotovo svakom proizvodu pa ga je jako teško izbjeći.

Nesumnjivo da je šećer loš za zdravlje, no postavlja se pitanje, koliko? Prema nekim istraživanjima, šećer ima zdravstveni rizik sličan cigaretama. Ipak potrebna je određena količina šećera koja će naš organizam održati u ravnoteži, no hrana koju jedemo često je puna nevidljivih šećera.

On je svugdje oko nas, čak i tamo gdje ne bismo pomislili. Velike prehrambene korporacije pojačavaju okus proizvoda njime, primjerice, i umak od rajčice kupljen u dućanu je pun šećera, makar nas tvrtka uvjerava da tome nije tako.

Svakako pokušajte izbjegavati slatka pića, prije svega gazirana. Istraživanja pokazuju da svake godine 180.000 smrti u svijetu je povezano s pretjeranom konzumacijom slatkih pića. Najveći udio je naravno u SAD-u, jer su Amerikanci poznati po Coca-Coli i sličnim umotvorinama koje su loše po naše zdravlje. Slatka pića povezana su s kroničnim bolestima, rakom, srčanim bolestima i dijabetesom. Stoga, kao idealno piće nameće se voda, odlični su i prirodni sokovi od svježeg voća. Možete jednostavno i konzumirati voće u njegovom prirodnom obliku i također ćete u organizam unijeti puno vode, jer se voće sastoji od 90% vode.

Mnogobrojni su rizici šećera za zdravlje. Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrtnosti. Šećer, prema istraživanjima, može utjecati na pravilan rad srca što može dovesti do zatajenja tog mišića. U svijetu su najveći potrošači šećera djeca u dobi od 11 do 18 godina, stoga si oni time ozbiljno ugrožavaju zdravlje srca u budućnosti.

Dobro je poznato da alkohol oštećuje jetru, no to će učiniti i šećer ako ga dugi niz godina konzumiramo u velikim količinama. Promjene na mozgu također su povezane sa šećerom. Studija iz 2009. je pokazala da šećer nikako nije dobar za dijete u razvoju te da može ubrzati proces starenja. Uz to, još jedna studija potvrdila je da šećer negativno utječe na kognitivne sposobnosti, dakle pamćenje, razmišljanje i percepciju.

Tags

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close